Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Praha si na své nájemníky najala soukromé detektivy. Kvůli kšeftům s byty

  19:20
Magistrát za poslední roky asi šestsetkrát poslal soukromé detektivy na obyvatele městských bytů. Informaci MF DNES našla mezi více než 90 tisíci fakturami města, které před několika dny zveřejnili piráti na internetu.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Bydlíte v městském bytě? Pokud ano, je možné, že jste se dostali do hledáčku soukromých detektivů. Ty si totiž Praha najala na stovky lidí, aby prověřila podezření, zda někdo „nešmelí“ s byty. Tyto služby stály přes sedm milionů.

V databázi, kterou má MF DNES k dispozici, jsou od roku 2010 evidovány stovky lidí, kvůli kterým si Praha platila detektivy. Praxe je však ještě starší, některé případy jsou datované již v roce 2007.

Od té doby se podle piráta Ondřeje Profanta detektivové zajímali o více než 600 lidí či jejich nájemní byty.

„Považujeme za zcela bezprecedentní narušení soukromí, když město nechává šmírovat obyvatele obecních bytů. Celá věc by se měla řešit jednodušeji a levněji,“ uvedl Profant.

MF DNES kontaktovala jednu ze sledovaných nájemnic. „Sledování lidí je pěkné svinstvo,“ reagovala vysokoškolsky vzdělaná žena na informaci o práci detektivů v domě, kde dříve žila.

Naopak bývalí radní, Jiří Janeček (dříve ODS) či Martin Dlouhý (TOP 09), s najímáním detektivů na nájemníky etické problémy nemají. „Město se musí nějak bránit. Měli jsme případy lidí, kteří obecní byt dál pronajímali za tržní ceny. Úřad detektivy najímal, když měl podezření, že nájemník porušuje smlouvu,“ zmínil Dlouhý.

Radní Radek Lacko (ANO) upozornil, že nájemníci v městských bytech mají bydlení levnější. Měli by to proto považovat za luxus a nezneužívat situace.

Ve fakturách za sledování lze dohledat někdy příjmení, jindy i celá jména a adresy lidí, kterých se akce detektivů měly týkat. Například na podzim 2015 soukromá „očka“ prověřovala, jak nakládají s byty dva nájemníci z domu v Kurzově ulici v Praze 9, což vyšlo na 44 tisíc korun.

Ve stejné době pátrali detektivové také v Dušní ulici, loni se několikrát objevili i v ulici Karla Hlaváčka v Praze 8. Na jaře 2015 v šesté městské části v ulici Skuteckého prošetřovali, jak s byty nakládají tři nájemníci. Stálo to 47 tisíc korun.

Sledování nájemníků

Od roku 2007 do roku 2015 Praha zadala detektivům práci v 612 případech za celkem 7,5 milionu korun. Prověřování probíhala vloni třeba na adresách: Dušní 927 a Václavské náměstí 824 v Praze 1, ulice Hornomlýnská 1236 v Praze 4, ulice Karla Hlaváčka 2342 a 2287 i Olštýnská 733 v Praze 8, Kurzova 2391, Chmelířova 220 či Vašátkova 28 a 819 v Praze 9.

Piráti sečetli faktury za práce soukromých detektivů od roku 2007 do konce loňska. „Město si najalo detektivy za celkem sedm a půl milionu,“ vypočetl Profant z databáze. Počty případů sledování se ročně pohybují v desítkách. Roční úhrny faktur za práci detektivních kanceláří podle dostupných záznamů čtyřikrát přesáhly milion korun, a to v letech 2008, 2010, 2014 a 2015.

Podle mluvčího města Víta Hofmana se zaměstnanci úřadu starají o asi devět tisíc bytů a nestíhají sami prověřovat podezření na nelegální „kšeftování“ s byty. „Šetření je zadáváno hlavně z důvodu rozsáhlosti, neboť probíhá řádově několik týdnů, a to nejenom v bytech a domech ve vlastnictví Prahy, ale i na adresách mimo území obce. Šetření probíhá v pozdních odpoledních a večerních hodinách,“ popsal Hofman práci detektivů.

Podivné zvuky a otisky bot

Mimochodem, v roce 2009 prověřování nájemníků, které spustil v rámci pasportizace bytů radní Janeček, popisovala známá, již přejmenovaná agentura ABL bývalého ministra Víta Bárty. Z tehdejších článků vyplývá, jak prověřování mohlo vypadat. Detektivové se zaměřovali třeba na neobvyklé zvuky, velké množství otisků bot vedoucích do bytu. Za signál považovali i výpovědi sousedů. Mezi technikami práce se tehdy objevilo i sledování bytů.

„Prověřujeme, zda někdo neobchoduje s magistrátními byty. Když se objeví inzerát, že někdo pronajme městský byt, prověříme to,“ uvedl Zdeněk Pilát, jednatel jedné z agentur, které si město na práci najímá. Sledování lidí vyloučil. Detektiv podle Piláta zazvoní u dveří, aby zjistil, kdo v bytě skutečně žije.

Magistrát se při výběru bytů, na něž se mají detektivové zaměřit, spoléhá na udání správních firem, jiných nájemníků, exekutorů, státní či městské policie. Většinou jde o podezření, že někdo porušil smlouvu a bez vědomí Prahy byt pronajal jiným lidem nebo v něm třeba krátkodobě ubytovává cizince.

„Podnět nejprve prověří zaměstnanci úřadu prostřednictvím dostupných databází. Teprve poté je zadáno provedení šetření nezávislou agenturou s přesně vymezenými úkoly,“ popsal mluvčí, jak město detektivům zadává práci. Když se podezření potvrdí, hrozí nájemníkům výpověď.

„K podání výpovědi přistupuje magistrát v asi devadesáti procentech případů a úspěšnost soudních sporů je vysoká,“ dodal Hofman. Uvolněné byty Praha poskytne jiným nájemníkům.

Čestný předseda Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček nepovažuje angažmá detektivů za problém, zaskočilo ho však, že si Praha neumí poradit bez nich. „Asi by to měla zjišťovat firma, která byty spravuje, vždyť si ji město platí. Proč to město dělá za ni?“ zpochybnil postup Křeček.

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli nevracení záloh za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Loupež z jara se neopakuje. Plzeň byla nad naše síly, uznal Holoubek

6. května 2024  6:57

Na úvod jara v Plzni uhráli remízu, z prvního kola skupiny o titul si však mladoboleslavští...

Policejní manévry v pražských Strašnicích. Nakonec šlo o starou krabici s ohňostrojem

5. května 2024  21:53,  aktualizováno  22:39

V pražských Strašnicích v ulici Kralická zasahovala policie společně s pyrotechnikem, který na...

Haraslín: Výhru Slavie jsme neřešili. Při gólu chtěl brankáře zaskočit

5. května 2024  21:29

Tři utkání, tři góly. Zápasy proti Slovácku Lukáši Haraslínovi sedí, v letošní sezoně se trefil ve...

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....