Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Geologický průzkum skončil. Teď metro D čeká na stavební povolení

  6:31aktualizováno  8:31
Výstavba metra D čeká na pravomocné stavební povolení prvního úseku. Už je podepsaná smlouva se zhotovitelem, a jakmile přijde poslední razítko, bude moci začít výstavba prvního úseku od stanice metra C na Pankráci po Olbrachtovu za 13 miliard korun.

„V současnosti máme pouze nepravomocné stavební povolení. To pravomocné získáme snad do konce roku, nejpozději pak na jaře. Jakmile ho dostaneme, tak v řádu jednotek týdnů bude zhotovitel schopen začít stavět. Nyní záleží hlavně na vypořádání námitek, jinak není na co čekat. Každý roční odklad stavby jenom na inflaci stojí Prahu zhruba dvě miliardy korun,“ vysvětluje šéf komunikace dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík.

DPP podle generálního ředitele Petra Witowského už také připravuje zakázku na výstavbu dalšího úseku na Nové Dvory. Od června 2019 v místě, kde budou jezdit vlaky metra bez strojvůdce, probíhá geologický průzkum. V rámci něj je někde vyhlouben poloviční profil tunelu pro metro, v blízkosti kritického křížení s linkou C se dokonce počítá s vyhloubením „průzkumného“ tunelu v celém profilu.

Cesta v kleci

Redaktoři MF DNES se vydali na místo, aby zjistili, jak to na staveništi nyní vypadá. Do budoucího tunelu metra D ale zatím eskalátory nevedou. Cesta vede po žebříku nebo v kleci spouštěné jeřábem – to je vzhledem k 36metrové hloubce těžební šachty přijatelnější varianta.

Nehybným svědkem geologického průzkumu je soška svaté Barbory zavěšená na stěně šachty. „Barborka je nutnost, nachází se v každém důlním díle. Je to patronka. Dává se na místo, odkud má výhled na pracoviště, a dohlíží na bezpečnost. Ochraňuje každého, kdo s dobrým úmyslem přichází do důlního díla,“ vysvětluje stavbyvedoucí ze společnosti Hochtief Radek Kozubík.

A tak se s dobrým úmyslem vydáváme vstříc více než třísetmetrovému tunelu od hřbitova v ulici Na Strži směrem k budoucí stanici metra D – Pankrác, která bude jen 13 metrů pod úrovní kolejiště stejnojmenné stanice linky C. Stavba metra ale zdaleka nespočívá jen ve vybudování plného profilu tunelu, který se v těchto místech razí bagry takzvanou novou rakouskou tunelovací metodou. Se zapojením razicího štítu se počítá až v dalších úsecích výstavby. To, co vidíme, není ani zdaleka definitivní – nebude stačit jen vyrazit a položit koleje. „Bude se to muset mimo jiné přebetonovat a přeizolovat,“ vysvětluje Kozubík.

Pražané mají v živé paměti závaly tunelu Blanka, které se staly ve Stromovce a u ministerstva kultury. Od té doby Praha žádnou podzemní stavbu nepodcení, a to dokazuje i podrobný geologický průzkum na lince D. Podle aktuálních zjištění budou muset veškeré práce probíhat s maximální mírou opatrnosti.

Metro D

Fakta

  • Pražští radní schválili záměr bezobslužného metra z Pankráce do Písnice v roce 2015, předpokládaná délka trasy je 7,9 km, jízda bude trvat 16 minut a výstavba by měla stát asi 100 miliard korun.
  • V současnosti je podepsaná smlouva s dodavatelem na výstavbu prvního úseku z Pankráce na Olbrachtovu za 13 miliard korun a čeká se na stavební povolení, dopravní podnik připravuje zakázku pro další úsek na Nové Dvory.
  • Od roku 2019 probíhá geologický průzkum za 1,6 miliardy korun.
  • Z Pankráce bude později metro pokračovat také na náměstí Míru, směr dalšího pokračování zatím není znám. Úsek na náměstí Míru je důležitý i jako alternativa k dopravě do centra nejen z Jižního Města v případě, že by byl kvůli opravě mimo provoz Nuselský most.
  • Podle plánu z 60. a 70. let minulého století měla místo linky D existovat jedna větev linky C.

„Geologie je v Praze specifická. Ovlivňuje to, jak rychle práce mohou postupovat, technologii stavby nebo množství použitého stavebního materiálu nutného k zakotvení a zajištění díla,“ říká stavbyvedoucí.

Geologické průzkumy probíhaly celkem na čtyřech místech budoucího metra D. Dva trvaly rok a již skončily. Na dvou lokalitách, mezi ulicí Na Strži a Pankrácí a u křižovatky ulic Budějovická a Na Strži je průzkum rozsáhlejší. Původně měl skončit na konci prázdnin, práce se však protáhly, průzkum definitivně skončí na konci letošního roku.

„V délkách po osmdesáti metrech se tady střídají různé polohy břidlic. Každá vrstva má jiné geologické parametry. Bylo potřeba určit jejich rozhraní a parametry, které budou nezbytné pro provádění velké stavby,“ vysvětluje Kozubík.

Zastupitelé schválili metro D, mají rok na sehnání 52 miliard pro první úsek

Kvůli odvodňování podle Šabíka rychleji sesedá struktura nadloží. „Tím pádem by mohlo dojít k posunu až v řádu centimetrů, což by bylo pro provoz traťového tunelu stávající linky C i okolních inženýrských sítí zásadní. Proto potřebujeme stabilizovat nadloží a zabránit tak sesedání,“ uvádí šéf komunikace DPP. Podle něj se při geologickém průzkumu vytěžilo asi 30 tisíc kubíků horniny, což je asi tři tisíce nákladních vozidel. Pro stabilizaci stěn tunelů a šachet použili asi osm tisíc kubíků stříkaného betonu.

Práce nonstop

Naše vycházka průzkumným tunelem končí po 280 metrech, i když je dlouhý přesně 322 metrů. V poslední části je totiž vypnutý přívod čerstvého vzduchu a kvůli hluku stavebních prací není slyšet vlastního slova. Kdyby byla technika vypnutá, mohli bychom podle našich průvodců slyšet, jak několik metrů nad námi projíždějí vlaky v metru C. Okolo nás se pohybuje několik dělníků, kteří se zde ve dvousměnném provozu střídají 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Den, kdy se budeme moci poprvé svézt prvním úsekem linky D, se nezadržitelně blíží. Přesný termín ovlivní mnoho okolností, ale mohlo by to být ještě během současné dekády.

  • Nejčtenější

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Plastika na Andělu je lživá, míní Hřib. Jednání o odstranění se nekonalo

5. května 2024  9:05,  aktualizováno  6.5 14:13

Plastika v metru na Andělu je lživá a dostane novou podobu. Oznámil to náměstek primátora Zdeněk...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Nymburk v semifinále dál dominuje nad Ostravou. Tentokrát o 52 bodů

6. května 2024  21:22

Nymburští basketbalisté ve druhém semifinále Národní ligy deklasovali Ostravu 112:60 a v sérii na...

Ven ze souprav! Pražské metro ve špičce ochromila závada i pád do kolejiště

6. května 2024  17:51,  aktualizováno  20:30

Od 17:30 hodin stál provoz metra na lince B mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Florenc, DPP uvedl...

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Páternosterem na magistrátu za 250 korun. Praha turistickou atrakci zpoplatní

6. května 2024  15:04

Vstupenka k výtahu páternoster v budově Nové radnice pražského magistrátu na Mariánském náměstí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...