ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Deset rodin může opustit pražské ubytovny, město jim přidělilo byty

  • 6
Deset rodin, které doposud žily a ubytovnách, dostane od hlavního města nájemní byt, rozhodli pražští radní. Další desítka rodin by měla dostat byt nejbližších týdnech. Město chce takto poskytnou přístřeší pro více než stovku rodin.

O rozhodnutí informoval pražský radní Adam Zábranský (Piráti). Koalice, v níž jsou kromě Zábranského uskupení ještě Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN), chce z ubytoven do městských bytů přestěhovat celkem 140 rodin.

Zájemci mohli žádat o přidělení městského bytu od loňského léta. „Všechno to jsou žádosti (dnes schválené), které nám přišly a které jsme zpracovali,“ řekl Zábranský.

Žádosti nejdříve zpracovala magistrátní komise. Následně úředníci z bytového odboru magistrátu vytipovali vhodný byt a zaslali rodinám nabídky. Nakonec přidělení bytu schválili radní. V následujících dnech budou moci vybraní žadatelé přijít na magistrát podepsat nájemní smlouvy a nastěhovat se.

V současné době úřad eviduje další desítky žádostí rodin z ubytoven o městský byt. Tyto žádosti, stejně jako ty již schválené, musí nejdříve magistrát projednat.

Magistrát vlastní přes šest stovek prázdných bytů, většina je však ve špatném stavu a musí se nejprve opravit. Další byty mají městské části. Do programu pro rodiny z ubytoven loni město vyčlenilo 38 bytů.

Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města to chce řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů. Ty by měly sloužit zejména sociálně slabším a pro město potřebným profesím, jako jsou zdravotníci či učitelé.

,