Stovky lidí čekající na koronavirový test lemují pražské náměstí Míru

  • 19
V Praze začalo plošné testování na koronavirus. Armáda postavila stan na náměstí Míru a další odběrová místa jsou u ministerstva zdravotnictví v Zítkových sadech a v Kateřinské zahradě areálu Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Odběrové stany budou na třech místech v Praze otevřené od 10 do 20 hodin po dobu minimálně jednoho týdne.

Zájem veřejnosti je dnes mimořádný, lidé u odběrových míst v Praze stojí ve frontách už od rána. Krátce po čtvrt na 11 přišla informace, že dnešní kapacita už je vyčerpaná.

Na odběrovém místě na náměstí Míru se začaly fronty tvořit před osmou hodinou ráno. Otestovat se přišlo asi tisíc lidí, kteří byli rozděleni do tří front. Kvůli nezvládnuté organizaci se začalo se čtyřicetiminutovým zpožděním.

Podle zjištění iDNES.cz stihnou pracovníci otestovat za hodinu přibližně padesát lidí.

Na žádném ze tří odběrových míst nebyly během dopoledne žádné problémy. Zítkovské sady jsou pod dohledem policie, městská policie vyčlenila deset strážníků na dohled na náměstí Míru a v Kateřinské zahradě.

„Neřešíme žádné problémy ani konflikty. V Kateřinské zahradě je z našeho pohledu organizace zvládnuta oproti náměstí Míru. Tam přišlo asi tisíc lidí, ale reálně je možné zvládnout odběr maximálně u 450,“ uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Český statistický úřad zve na testy vybrané lidi, ale do studie se mohou zapojit i dobrovolníci ve věku od 18 do 89 let bez příznaků nemoci covid-19. S sebou by měli mít kartu zdravotního pojištění a doklad totožnosti.

Plošné testování se koná i na dalších místech v republice. Už během dopoledne byla naplněna kapacita ve stanu v Brně na Moravském náměstí.

 „Chci poprosit zájemce o účast ve studii, aby návštěvu odložili na další dny. Moji kolegové se pokusí do zítřka připravit objednávkový systém, aby to bylo možné lépe řídit. Nečekali jsme, že bude o prevenci až tak velký zájem,“ řekl dnes ráno na tiskové konferenci šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek.

Testování probíhá formou rychlotestu, kdy se odebere krev z bříška prstu a do 20 až 30 minut by měl být znám výsledek.

Pro zájemce o účast ve studii ve věku od 18 do 59 let jsou určené stany na Náměstí Míru a v Zítkových sadech.

Pro seniory nad 60 let je kvůli bezpečnosti určen stan umístěný v Kateřinské zahradě, který bude pro ně otevřený od 10 do 15 hodin. Následně bude vstup umožněn pouze dětem do 18 let. Účastnit se mohou i cizinci žijící v Česku trvale či přechodně.

Plošného testování se nemohou účastnit lidé, kteří už měli pozitivní test na covid-19.

Necháte se dobrovolně otestovat na přítomnost koronaviru?

celkem hlasů: 3801

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 30. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 2556
Nechal(a) bych se, ale mám to daleko.
Nechal(a) bych se, ale mám to daleko. 665
Ano
Ano 580

Podrobné informace k průběhu plošného testování naleznete na webu ministerstva zdravotnictví nebo na infolince 1212.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Při plošném testování bude včetně Prahy vyšetřeno až 27 tisíc lidí z Brna a okolí, Litoměřic, Olomouce a okolí, Litovle a Uničova.

Studie založená na testování má ukázat, jaký podíl obyvatel různých regionů už má proti koronaviru protilátky a získal případně imunitu. Výsledky by mohly být na začátku května.