Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dezinformátor Tušl bude ve vězení o deset měsíců déle, neplatil a vyhrožoval

  13:58
Dezinformátor Patrik Tušl si má nově odsedět celkem 25 měsíců. K již pravomocnému patnáctiměsíčnímu trestu mu nyní přidaly Obvodní soudy pro Prahu 8 a 9 v součtu dalších deset měsíců ve věznici s ostrahou. Rozhodly totiž o přeměně jeho dřívějších podmínek za neplacení alimentů na dceru a nebezpečné vyhrožování expartnerce.

Rozhodnutí obou obvodních soudů z poloviny března je zatím nepravomocné. Tušl podal proti oběma usnesením stížnosti, o nichž by měl rozhodovat Městský soud v Praze.

Jako první přeměnil Tušlovi podmínku Obvodní soud pro Prahu 8. Redakce iDNES.cz získala jeho rozhodnutí na základě informačního zákona. Vyplývá z něj, že muž byl v lednu 2021 odsouzen trestním příkazem za zanedbání povinné výživy nezletilé dcery na sedm měsíců vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání 30 měsíců.

Soud už loni v květnu zvažoval, že Tušlovi kvůli pokračujícímu neplacení alimentů podmínku přemění. „V životě jsem to dítě neviděl a několikrát jsem matku prosil, abych mohl vidět aspoň fotografii, i to odmítla. Jediné, co ji zajímá, je výživné,“ prohlásil tehdy v jednací síni odsouzený muž s tím, že má podezření, že holčička není jeho.

Z invalidního důchodu ve výši kolem sedmi tisíc korun má na dceru platit tisícovku měsíčně, což se mu zdá moc. Bývalé partnerce podle svých slov poslal v prosinci 2021 složenkou na její dřívější adresu částku 220 korun, ale platba se mu vrátila s vyznačením, že ji není možné doručit.

Zmrzačím tě, ty svině

Žena i s dítětem se již v té době před Tušlem skrývala. Po jejich rozchodu jí totiž opakovaně vyhrožoval. Řekl jí třeba, že by si „zasloužila rozšlápnout ksicht jako šváb“ nebo jí poslal výhrůžný e-mail. „Upozorňuju tě, že si tě v nepozorované chvíli chytnu a zmrzačím tě, ty bezcharakterní svině, nepomůže ti ani celý policejní sbor, nahlas si kolik oznámení chceš, ale nevyhneš se tomu, na viděnou,“ napsal.

Za nebezpečné vyhrožování dostal u Obvodního soudu pro Prahu 9 v červenci 2020 tři měsíce vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Zkušební dobu mu poté soud o dva roky prodloužil.

I přes nedoručenou složenku s alimenty z prosince 2021 poslal Tušl expartnerce loni v únoru na adresu, kde se již nezdržovala, 350 korun. Opět neúspěšně. Poté, co mu přišlo loni na jaře předvolání k soudu, kde se měla řešit přeměna jeho podmínky, kontaktoval bývalou přítelkyni e-mailem. Ta mu sdělila číslo účtu, kam chce výživné zasílat. Tušl jí pak obratem poslal na účet 500 korun.

To ho tehdy zachránilo. Podle soudu totiž prokázal snahu výživné platit a dostal další šanci ukázat, že umí vést řádný život.

Loni v srpnu však poslal Obvodní soud pro Prahu 1 Tušla do vazby, i s jeho kamarádem Tomášem Čermákem. Kvůli nenávistnému videu, které publikovali na sociální síti, byli obviněni z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Tušl za to dostal loni v prosinci u Krajského soudu v Praze pravomocně 10 měsíců vězení.

21. prosince 2022

Nedbá pohrůžek soudu

Právě toto odsouzení, stejně jako pokračující neplacení výživného, se stalo v polovině letošního března podle Obvodního soudu pro Prahu 8 zásadním argumentem pro přeměnu Tušlovy sedmiměsíční podmínky.

„Hlavním důvodem, pro nějž soud rozhodl o výkonu trestu odnětí svobody, je skutečnost, že se odsouzený ve zkušební době podmíněného odsouzení prokazatelně dopustil dalších dvou úmyslných přečinů. Z opisu z rejstříku trestů odsouzeného vyplývá, že se odsouzený úmyslné trestné činnosti dopouští dlouhodobě a opakovaných pohrůžek soudů nedbá,“ konstatuje v usnesení soudkyně Kateřina Vltavská.

U Tušla, který navíc „dále prokazatelně výživné neplatil řádně“, se podle ní nepodařilo ani za použití nejrůznějších prostředků trestního práva docílit jeho nápravy.

Jen o den později, jak vyplývá z justiční databáze, přeměnil Tušlovi tříměsíční podmínku uloženou za nebezpečné vyhrožování expartnerce i Obvodní soud pro Prahu 9.

Minulý měsíc zároveň odcházel dezinformátor od Městského soudu v Praze se souhrnným patnáctiměsíčním trestem vězení za další trestnou činnost. V případě, že stejný soud nyní potvrdí i přeměnu jeho dvou podmínek, měl by si odsedět za mřížemi v součtu přes dva roky.

Ani tím to však nemusí skončit. Proti Tušlovi jsou totiž vedena další dvě trestní řízení. Jedno u Obvodního soudu pro Prahu 8 kvůli výtržnictví a nebezpečnému pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka, a další u Obvodního soudu pro Prahu 3.

Trestní rejstřík Patrika Tušla:
2013 až 2015Čtyři záznamy, převažovala trestná činnost majetkového charakteru, zahlazeno.
Červenec 2020Nebezpečné vyhrožování; za hrozby násilím bývalé partnerce dostal tříměsíční podmínku, tedy tři měsíce vězení s odkladem na zkušební dobu v trvání jednoho roku (později byla prodloužena o dva roky). V březnu 2023 soud Tušlovi podmínku nepravomocně přeměnil na 3 měsíce vězení.
Leden 2021Zanedbání povinné výživy; za neplacení alimentů dostal sedm měsíců vězení s podmíněným odkladem na třicet měsíců. V březnu 2023 soud Tušlovi podmínku nepravomocně přeměnil na 7 měsíců vězení.
Březen 2023Souhrnný trest 15 měsíců za vydírání ženy ze sociální sítě Facebook a nebezpečné vyhrožování strážníkovi; v tomto pravomocném rozsudku je zahrnuto i Tušlovo odsouzení z prosince 2022 za hanobení národa a podněcování k nenávisti (dostal 10 měsíců nepodmíněně).
Autor:
  • Nejčtenější

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes sto tisíc na účet. Na rekordní výplaty ve Škodě se těšili i obchodníci

13. května 2024

Nezvykle plná parkoviště u nákupních center po celý slunečný víkend, personální posily v obchodech...

Ven ze souprav! Pražské metro ve špičce ochromila závada i pád do kolejiště

6. května 2024  17:51,  aktualizováno  20:30

Od 17:30 hodin stál provoz metra na lince B mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Florenc, DPP uvedl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Za smrt chlapečka pod koly závodního trucku navrhla žalobkyně podmíněné tresty

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  14:26

Podmíněné tresty za usmrcení z nedbalosti žádá žalobkyně v případu tříletého chlapce z Mělnicka,...

Třetí olympiáda pro Suchanovou? Konečně bych to chápala, líčí „babička týmu“

14. května 2024  13:53

Kateřina Suchanová vyhlíží před čtvrtečním startem olympijské kvalifikace v basketbalu 3x3 v...

Kurýr rozvážkové služby nadýchal pět promile, posedával v trávě u O2 areny

14. května 2024  12:25

A alkoholem to přehnal kurýr rozvážkové služby v Praze. Hlídka strážníků ho našla v pátek usazeného...

Předloni vyhořelo, nyní se do alzheimer centra v Roztokách vrátí senioři

14. května 2024  11:21

Do Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy, při jehož předloňském požáru zemřeli dva lidé, se v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...