ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Začíná oprava trati na Bubenském nábřeží, tramvaje nepojedou do listopadu

  • 1
V noci na sobotu začne rekonstrukce tramvajové trati na Bubenském nábřeží v Praze 7, která potrvá do 5. listopadu. Pražský dopravní podnik proto upozorňuje na přerušení provozu tramvají v úseku Vltavská – Dělnická. Ve stejné městské části se opravuje také Argentinská ulice.

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) místo tramvají v úseku od Vltavské po Dělnickou zavede náhradní autobusovou dopravu X25 mezi Strossmayerovým náměstím a Maninami. 

Tramvaje se do opraveného úseku vrátí v noci z pátku 5. listopadu na sobotu 6. listopadu počátkem nočního provozu, tedy zhruba kolem půlnoci.

„Na všech tratích v Praze postupně nahrazujeme staré BKV panely za novou technologii uložení tramvajového tělesa na betonovou desku a upevnění kolejnic systémem W-tram. Díky tomu je tramvajový provoz na takto zrekonstruovaných tratích výrazně tišší,“ řekl Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

Dopravní omezení Bubenské nábřeží

Změny tras tramvajových linek

  • Linky č. 1 a 25 budou v úseku Strossmayerovo náměstí – Dělnická odkloněny přes zastávky Veletržní palác, Výstaviště, Nádraží Holešovice a Ortenovo náměstí.
  • Linka č. 6 bude cca od 6:15 hod. do 21:30 hod ve směru z centra ze zastávky Palmovka prodloužena přes zastávky Balabenka, Divadlo Gong a Nádraží Vysočany do zastávky Vysočanská.
  • Linka č. 12 bude ve směru ze Sídliště Barrandov zkrácena do zastávky Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu), odkud bude dále pokračovat jako linka č. 14 směr Spořilov.
  • Linka č. 14 bude ve směru od Spořilova zkrácena do zastávky Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu), odkud bude dále pokračovat jako linka č. 12 směr Sídliště Barrandov.

Změny v zastávkách tramvají a náhradní autobusová doprava X25

  • Zřizuje se zastávka Vltavská v obou směrech na předmostí Hlávkova mostu.
  • Pro cestu do oblasti Holešovic doporučujeme využít přestup na tramvaj ve stanici metra Nádraží Holešovice.
  • V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava X25 v trase Strossmayerovo náměstí – Vltavská – Pražská tržnice – Maniny.

Zastávky linky X25:

Maniny – nástupní, Tusarova, Pražská tržnice: v zastávkách tramvají

  • Vltavská: na nábřeží Kapitána Jaroše, v prostoru pod Negrelliho viaduktem
  • (od 23. října 2021 bude zastávka Vltavská, směr Strossmayerovo náměstí, na nábřeží Kapitána Jaroše přemístěna do pravidelné autobusové zastávky)
  • Strossmayerovo náměstí: v ulici Dukelských hrdinů, v zastávce určené pro náhradní autobusovou dopravu
  • Vltavská: na nábřeží Kapitána Jaroše, v zastávce linky č. 156
  • Pražská tržnice: na Bubenském nábřeží, u chodníku za zastávkou tramvají
  • Dělnická a Maniny – výstupní: v zastávkách tramvají

Změny v zastávkách autobusů do 23. října 2021 do cca 0:30 hod.

Pro linky č. 156, 905 a 911 se přemísťuje zastávka Vltavská, směr Strossmayerovo náměstí, resp. Dlouhá třída na nábřeží Kapitána Jaroše přibližně o 100 metrů zpět do zastávky linky X25 pod Negrelliho viaduktem.

Zdroj: DPP

Rekonstrukce na Bubenském nábřeží je první z devíti etap, které budou prováděny postupně tak, aby jejich dopad na MHD či individuální dopravu byl co nejmenší.

„V první etapě zrekonstruujeme zhruba 230 metrů trati v koordinaci s TSK. Příští rok nás čeká rekonstrukce navazujících úseků kolem Pražské tržnice, které budeme ale realizovat v návaznosti na zahájení výstavby lávky Holešovice – Karlín,“ dodal Šurovský.

Akce DPP probíhá zároveň s opravou komunikace v přilehlé Argentinské ulici, která začala ve středu 13. října a potrvá do 22. října. V úseku Argentinská – Plynární TSK opravuje světelné signalizační zařízení. 

Druhá etapa rekonstrukcí v Argentinské je naplánována od 23. října do 31. října a třetí od 1. listopadu.

Součástí prací v Argentinské ulici je také přeložka vysokého napětí, což je příprava pro rekonstrukci kanalizace, plynovodu, vozovek a pěší promenády Bubenské nábřeží, Argentinské ulice a lávky vedoucí z Holešovic do Karlína (HolKa).

Dopravní omezení Argentinská

  • 1. etapa (13. 10. – 22. 10): uzavřen pravý jízdní pruh ve směru do centra. Ulice Argentinská + Za Viaduktem v úseku Kouteckého – Bubenské nábř. z centra budou průjezdné dva jízdní pruhy a do centra jeden jízdní pruh. V termínu 13.10. – 15.10. bude v ulici Za Viaduktem uzavřen pravý jízdní pruh, doprava bude vedena po levém jízdním pruhu a v termínu 16.10. - 22.10. bude uzavřen levý jízdní pruh a doprava vedena v pravém jízdním pruhu.
  • 2. etapa (23. 10. – 31. 10.): Argentinská z centra i do centra průjezdný jeden jízdní pruh (1+1) v koordinaci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy.
  • 3. etapa (1. 11. – bude upřesněno) – uzavřena polovina jízdního pásu ve směru z centra. Ulice Argentinská bude průjezdná ve směru z centra jedním jízdním pruhem a ul. Za Viaduktem jedním jízdním pruhem z centra a druhým do centra.

Zdroj: TSK Praha