Požár Staroměstské radnice v květnu roku 1945 | foto: MMP

„Marnivec“ unikl ohni, zachránil ho depozitář. Kurátor o příbězích soch z orloje

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Staroměstský orloj je ikonickou památkou. Jeho výzdobu tvoří restaurátorské kopie, originály soch jsou chráněny v muzejních sbírkách, v depozitářích v ideálních klimatických a bezpečnostních podmínkách, vysvětluje kurátor z Muzea hlavního města Prahy Matěj Pospíšil.

V dnešní době je autentická výzdoba celé řady pražských památek nahrazena odborně vytvořenými kopiemi a originální umělecká díla zůstávají uložena v bezpečí v různých sbírkových institucích. Zkáza v podobě požáru za časů pražského Květnového povstání v roce 1945, ale i působení přirozeného zubu času – to vše se podepsalo na původních polychromovaných dřevořezbách ze sochařské výzdoby orloje. Proto jsou dnes uloženy ve sbírkách Muzea hl. m. Prahy (MMP). Polychromované dřevo není pro umístění v exteriéru opravdu příliš vhodný materiál.

„Kvůli vystavení povětrnostním podmínkám relativně rychle degraduje a i kopie musejí být pravidelně vyměňovány,“ upozorňuje kurátor Matěj Pospíšil z MMP, který se o tyto předměty stará. Originály z výzdoby slavné památky si zájemci mohou aktuálně prohlédnout na webových stránkách MMP.

Význam soch Smrti a Archanděla Michaela, spojeného s biblickými představami o Posledním soudu, je poměrně jasný – obě zastupují prvek memento mori.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se