Středočeského učitele odsouzeného za prodej drog zadrželi ve Skotsku

  • 3
Bývalý učitel informatiky Michal Hiřman z Mladoboleslavska už je ve vězení. Českým policistům utekl přímo ze školy přes střechu, když si pro něj před více než rokem přišli kvůli odsouzení za prodej drog. Dopadli jej skotští policisté na základě mezinárodního zatykače.

Policisté u Hiřmana v roce 2015 zajistili přes třicet gramů žlutobílé krystalické látky, zřejmě pervitinu, a sušené konopí. Hiřman tehdy nepopřel, že u sebe drogy měl. 

„Je pravda, že se u mě nějaké látky našly, ale obvinění, že jsem to prodával na škole, je úplně scestné,“ vyjádřil se tehdy pro MF DNES s tím, že se naopak snažil, aby drogy ze školy zmizely.

Hiřman byl odsouzen ke třicetiměsíčnímu vězení, ale trestu se vyhýbal. Ukrýval se na internátu mladoboleslavské Střední škole fotografické, filmové a televizní, kde také předtím učil.

Minulý rok v dubnu na místo přijeli policisté Hiřmana zatknout, ten se však nenechal a před policisty utekl přes střechu. Pak se skrýval déle než rok. Nakonec ho vypátrali policisté ze Skotska.

„V polovině ledna tohoto roku byl hledaný zadržen ve Velké Británii na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu. V sobotu 26. ledna byl k výkonu trestu odnětí svobody dodán do České republiky,“ sdělila mladoboleslavská mluvčí Lucie Nováková.

Policisté Michala Hiřmana rovnou z letiště Václava Havla odvezli do ruzyňské věznice. 

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro přečin maření úředního rozhodnutí a vykázání,“ dodala Nováková. Hiřmanův trest se může z třiceti měsíců prodloužit až o dva roky.