Chátrající vojenský areál ve středočeských Milovicích

Chátrající vojenský areál ve středočeských Milovicích | foto:  Dan Materna, MAFRA

U Milovic může vyrůst město budoucnosti pro 12 tisíc lidí a zábavní park

  • 16
V bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku by v budoucnosti mělo vyrůst nové město a zábavní park. Velikostí by mohlo být stejné jako Milovice a měla by v něm být i vysoká škola. Kraj se ale nejdříve musí vyrovnat se společností Mladá RP, která v bývalém vojenském prostoru bourala zchátralé objekty po sovětské armádě.

„Částku, kterou kraj firmě zaplatí za vyrovnání, by měli v lednu schvalovat krajští zastupitelé,“ řekla dnes novinářům středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Mladá RP měla areál původně využívat čtyřicet let, za což zaplatila dopředu 25 milionů korun. Hejtmanství jí v roce 2016 vypovědělo smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost ale tvrdila, že podmínky neporušila. 

Kraj se s firmou nakonec dohodl na ukončení soudních sporů, aby pozemky mohl využívat a vrátil Mladé RP peníze z nespotřebovaného nájemného.

Další jednání se vedla o výši přiměřeného plnění za odvedené práce. Kraj se obrátil na znalce, který demoliční práce ocenil. K jeho propočtům si hejtmanství ještě dalo zpracovat další odborné posouzení.

Vedení kraje na základě znaleckého posudku dospělo k částce 125 milionů korun, která se však opozici zdála příliš vysoká. Rada kraje by se měla vypořádat se vznesenými připomínkami a předložit materiál znovu na lednovém jednání zastupitelstva.

Kraj podle Jermanové zadal analýzu, ze které vyšlo pět variant budoucího využití prostoru. Kromě města budoucnosti a zábavního parku zařadila analýza mezi varianty také charterové letiště, logistické průmyslové centrum nebo rozvoj současného využití plochy, jež je částečně využita k chovu velkých kopytníku, kteří pomáhají s návratem ohrožených druhů do krajiny.

Kraji se podle hejtmanky nejvíce zamlouvá varianta města budoucnosti v kombinaci se zábavním parkem. Mohl by mít podobu amfiteátru, kde se budou konat velké akce, například hudební festival Votvírák.

„Kraj nemá v úmyslu dělat charterové letiště. V Milovicích ani nikde jinde letiště nebude. A pokud bude, tak nebude v režii kraje,“ řekla Pokorná Jermanová, která stavbu dalšího letiště označila za nesmysl.

Válka o Milovice. Rozvoji bývalého letiště brání právní spor

Na pozemcích tak pravděpodobně vznikne zcela nové město, které se propojí s Milovicemi. Velikostně má odpovídat Milovicím, bydlet by tady tak mohlo až 12 tisíc lidí. „Mělo by tam být i vysokoškolské zařízení,“ řekla Jermanová.

Podle ní by zde mohlo město stát již za zhruba deset let.

Pro vznik města je prioritní stavba takzvané Všejanské spojky, která spojí Prahu s Milovicemi a Mladou Boleslaví. Komunikace by usnadnila cestování například obyvatelům Milovic za prací a obecně by zlepšila dopravní dostupnost regionu.

U Milovic má nová trať protnout území bývalého výcvikového prostoru využívaného sovětskou armádou. Navázala by na současnou trať Lysá nad Labem - Milovice, kterou by propojila s úsekem Mladá Boleslav - Nymburk.

,