(ilustrační snímek) | foto: Dan Materna, MAFRA

Vlka nalezeného na Mělnicku někdo jinde zastřelil, bude to řešit policie

  • 23
Pitva potvrdila, že vlka nalezeného v příkopu u silnice na Mělnicku někdo zastřelil. Protože vlk patří mezi kriticky ohrožené druhy, podávají ochranáři trestní oznámení na neznámého pachatele.

Mrtvá vlčice byla nalezena 9. dubna v příkopu u silnice mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno.

Pitvu zvířete provedli experti Veterinární a farmaceutické fakulty v Brně, kteří potvrdili, že bylo zastřeleno.

„Protože na místě nálezu chyběly stopy po příchodu zvířete i po krvácení, lze usuzovat, že k zastřelení došlo jinde a poté bylo tělo pohozeno v příkopu u silnice,“ oznámila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR)Karolína Šůlová.

Úmyslné usmrcení kriticky ohroženého druhu je trestným činem, za který hrozí až tři roky. Na neznámého pachatele podala agentura trestní oznámení.

Rozšíření vlka na území ČR (1990 - 2018)

Vlčice pravděpodobně pocházela z oblasti CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, kde je nejbližší stálý výskyt vlků. Přesné místo původu určí až genetické testy.

„Za poslední tři roky je to už několikátý vlk, o kterém víme, že zahynul vinou člověka, ať už po střetu s autem, nebo nyní následkem zastřelení,“ dodal ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Ladislav Pořízek. 

Podle Pořízka by potrestání viníka mohlo působit jako výstraha. Za zastřelení vlka obvinila například policie lovce v Dánsku.

V loňském roce střelil pytlák v Beskydech rysici, která nakonec uhynula na otravu organismu.

Nejvíce vlků bylo v Čechách v 17. století, zpět se začali vracet v polovině 90. let. Několik desítek vlků žije kromě Kokořínska také na Šumavě, v Krušných horách, v Beskydech či na Broumovsku.

Podle ochranářů vlci pomáhají regulovat množství přemnožených prasat, ale odpůrcům vadí, že vlci způsobují stále více škod. Navíc farmáři musí vynakládat více peněz na ochranu svých stád.

Za rok 2018 vyplatil stát chovatelům necelých 800 tisíc korun. Za stržené jehně nebo kůzle proplácí až tři a půl tisíce korun, šest tisíc za ovci, deset tisíc za berana a pětadvacet tisíc za tele.

U Třeboně se rozmnožil pár vlků, fotopast zachytila pět mláďat (leden 2019):

15. ledna 2019