Max Švabinský: Splynutí duší (1896)

Max Švabinský: Splynutí duší (1896) | foto: Národní galerie Praha

Obraz Splynutí duší se vydražil za necelých 16 milionů korun. Trhl autorův rekord

  • 0
Obraz Maxe Švabinského Splynutí duší z roku 1901 se v neděli při aukci v pražském Obecním domě prodal za 15,872 milionu korun. Je to autorův rekord v tuzemských aukcích, uvedl Miloš Svoboda z pořádající společnosti European Arts Investments. Vyvolávací cena byla deset milionů korun.

Milionovou hranici v aukci podle Svobody překonalo devět děl ze 190 aukčních položek, Celkem se prodaly téměř tři čtvrtiny nabízených prací a sběratelé za ně zaplatili přes 68 milionů korun.

Nedělní velká sálová aukce nabídla sběratelům zástupce české avantgardy v podání prací Emila Filly, Antonína Procházky či Václava Špály.

Například Špálova olejomalba Dvě pradleny z roku 1937 našla nového majitele za 5,704 milionu korun a Fillovo Zátiší s lahví vína z roku 1913 dosáhlo ceny 6,82 milionu.

Čtyři osudové ženy Maxe Švabinského. Byla mezi nimi švagrová i nevlastní dcera

Ústředním dílem aukce bylo ale Švabinského Splynutí duší, o které svedli podle Svobody přímo v sále Obecního domu napínavou bitvu dva dražitelé.

Švabinský v obraze uplatnil pro něj tehdy důležitý motiv osudové ženy, která muže nevábí svou hrdostí a krutostí, ale naopak rafinovanou jemností a nereálnou snovostí.

V aukci byl velký formát obrazu, který Švabinský daroval svému poručníkovi, starostovi Kroměříže Josefu Pištěckému. Menší formát má ve sbírce Národní galerie.

,