Diskuze

Začaly práce na stavbě Mariánského sloupu, tým sochaře bude vykopávat základy

Akademický sochař Petr Váňa s týmem lidí ráno po necelém roce opět zabral prostor na Staroměstském náměstí, kde bude stát kopie strženého Mariánského sloupu. Oproti loňsku už mají všechna povolení ke stavbě i záboru. Pauzu si udělají během velikonočních trhů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KD

K68a21r90e30l 39D89r66d71a

20. 2. 2020 6:56

Tragickým střetem 20. století byla Španělská občanská válka. Vzájemné vraždění fašizujících katolíků a rudých liberálů. Údajná obrana tradiční evropské civilizace před bolševikem z Východu. A také následné motto Hitlera při tažení proti jakékoliv lidské civilizaci. Upadnutí Evropy do naprostého barbarství. A také pádný důvod pro vznik rudého Východního bloku.

Fakticky náboženská a ideologická válka, která dosud nemá konečné řešení. Viděno opačným pohledem, bránění přirozenému lidskému pokroku tmářstvím. Bezohledný útok proti občanským právům a svobodám. Výsledkem byl pouze dočasný smír, bolavé tabu a doutnání konfliktu pod povrchem společnosti.

Obnova mariánského sloupu tento konflikt opět jednostranně rozdmýchává. Opět tady máme tmářstvím proti liberalismu. Katolíci jdou opět egoisticky do války za své "nelidské pravdy" hodné středověku. Takový konflikt ničící civilizaci nemá nic společného se svobodou vyznání ani s prospěchem křesťanství. Rv

0 1
možnosti
KD

K60a13r18e20l 66D85r23d70a

19. 2. 2020 12:22

1848, v době kdy Radecký masakroval Italy a těsně před tím, než jeho kolega Windischgrätz rozstřílel Prahu a přišel při tom o manželku, kněžnu Schwarzenbergovou, zazněly na pražské radnici hlasy žádající odstranění mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Důvodem bylo, že se zde každou sobotu pořádaly litanie s díky za pomoc Panny Marie za rakouské vítězství na Bílé Hoře. Přitom zbytečné a zlomyslné urážení a pokořování svých poddaných císař Josef II. již dávno zakázal. Radnice souhlasila s nahrazením mariánského sloupu pomníkem popravených českých pánů. Jenže pak nastal dělostřelecký masakr Pražanů a ze záměru sešlo.

Aneb, sloup oslavující vítězství na Bílé Hoře, aby urážel co nejvíce Čechy a katolické lži a popírání faktů podpořené vražděním a dlouhodobá snaha tuto ostudu Prahy odstranit. ;-)

0 0
možnosti
JJ

J16a68n 61J16i35r53k75a

19. 2. 2020 9:22

An sich by mi nové pojetí Staroměstského náměstí nevadilo.

Umím si představit dost zajímavou "dostavbu" (záměrně v uvozovkách) Radnice a umím si i představit nějakou SOUČASNOU variantu Mariánského sloupu. Nikoli kopii - nekopii.

A umím si i představit odstranění toho husovského monstrobjektu. Ale to bohužel asi budu patřit mezi, odhadem, 5% české populace. Je mi jasné, co by se strhlo okolo eventuálního odstranění Husa ze Staromáku poté, co jsme zažili, co se strhlo okolo Koněva v Dejvicích. Aby mi bylo rozuměno: nemám zhola NIC proti Husovi, právě naopak - jsem pevně přesvědčen, že Hus si důstojný památník zaslouží. Ovšem mám pocit, že ta monstrózní skulptura na Staroměstském náměstí jím není. Škodí jak Husovi, tak Staromáku.

0 0
možnosti
KD

K59a66r29e96l 83D51r66d47a

19. 2. 2020 11:25

Monarchista katolík Pejhřimovský z TOP 09, "odborník" na mariánský sloup, tvrdí, že katolíci nepožadují odstranění pomníku Mistra Jana Husa, ale mohli by. Obratem dodává, že když hledáme smír, máme na Staroměstské náměstí nahamtat Husa, Madonu, kalich, kašnu, WC... a máme důkaz smíru. Nebo náměstí zcela vyčistit, když nechceme sloup, tak odstranit také Husa. ;-))) Katoličtí lháři a podvodníci...

Hus tady stojí, protože Schwarzenberg popřál Čechům - husitům popravy. Je národním symbolem proti zlovůli šlechty a katolíků. Fakticky jeden ze symbolů české státnosti.

Jak ho můžete srovnat s Koněvem a proruskými dezinformátory s Ovčáčkem, co ho hájili? ;-)

0 0
možnosti
KD

K40a58r44e62l 21D28r15d70a

19. 2. 2020 6:54

U monarchistů a Váni jsem našel shodné vysvětlení těch 4 vraždících andělů. S tím, že nejde o vraždění českých husitů, ale symbolika je zde zcela jiná a jde o neznalost a nepochopení oponentů. Prolhaný Váňa jako vstřícné gesto navrhl, že ten jeden anděl, skutečně vraždící českého protestanta, nebude obnoven a bude nahrazen "sádrovým trpaslíkem smíru", aby české protiargumenty byly vstřícně utlumeny.

Teď mě nově šokovalo, že jsem našel zcela jiný výklad této symboliky. Tedy, zmatená účelová a záměrně marná diskuse byla zahájena nad účelovou lží pocházející od monarchistů a Váni. Opět, "katolické argumenty". Lhaním prosazovat svou a mařit jakoukoliv šanci na civilizovanou dohodu.

0 0
možnosti
KD

K46a83r90e10l 64D92r59d48a

19. 2. 2020 11:50

Monarchista Pejhřimovský (TOP 09), "odborník" co vydal knihu k mariánskému sloupu, tvrdí, že zde byli andělé přemáhající ďábly znázorňující válku (lev), mor (bazilišek), hlad (drak) a herezi (had).

V Mnichově a na obou sloupech z Vídně jsou andělé děti a možná tam válčí se želvou a rybičkami z akvária.

V Praze byli andělé dospělé postavy a jeden propichuje Čecha v podobě čerta, druhý poráží - propichuje Čecha - ďábla křížem. O tom vede debatu Váňa. A hledá řešení jak ty vražděné Čechy kacíře a čerty nějak vyretušovat... ;-)

Aneb, pražský mariánský sloup nahradil na Staroměstském náměstí popraviště, které mělo Čechy zastrašovat před další revoltou. Symbolika vraždění a strachu na mariánském sloupu byla "civilizovanější", účinnější a trvalejší formou k vyvolávání strachu u české populace v tehdejší protičeské totalitě.

Nějak se nám ti "odborníci" z řad arogantních podlých lhářů a podvodníků obnovující sloup české poroby nedohodli. ;-)

Na Wikipedii je k pražskému sloupu, že jde o čtyři katolické ctnosti: anděl vraždící ďábla - katolická moudrost, anděl sekající mečem lvíče - katolická spravedlnost (on to bude český lev), anděl bojující s drakem - katolická statečnost (při likvidaci české a protestantské hydry), anděl propichující křížem ďábla (českého protestanta) - katolická mírnost vyhrávající bitvy s Čechy.

(Jako, co autor, to jiná symbolika. Katolické lhaní bez hranic.)

Nějak mi uniká, kterou z těch 4 soch považuje Váňa za závadnou a hodlá ji nahradit? ;-)))

1884 se řešilo, že čert není zrovna náboženským symbolem a zda ho nelze odstranit?Místodržící to nepovolil.

0 0
možnosti
IJ

I62v19a92n 82J29i92r65e77š

18. 2. 2020 16:35

Tato malá dílčí porážka a plivanec na demokracii a republiku nehraje zase takovou zásadní roli. To je daň za demokracii a její toleranci pro menšiny. Důležité je, že nejškodlivější, nejnespravedlivější a nejhanebnější zřízení v dějinách lidstva - monarchie a její hanební tvůrci šlechta + Katolická církev jsou už dnes mimo hru a musí se spokojit s takovým občasným, zoufalým gestem.

1 4
možnosti
MV

A tenhle nesmysl o plivanci na demokracii je zase daní za svobodu slova:)

2 2
možnosti
KD

K58a59r47e75l 86D51r61d53a

18. 2. 2020 15:10

Mariánský sloup ze Staroměstského náměstí je k vidění na Úvoze na fasádě domu u Slunce a luny, kde jeho zmenšeninu umístil majitel domu a pražský malíř Christian Luna kolem roku 1700. Když uděláte čelem vzad, uvidíte v zahradě u boromejek skutečný sloup pro Staroměstské náměstí, kde ho umístil Váňa a sloup zde chytá patinu.

Christian Luna patřil mezi pražské německé umělce a zasloužil se o vznik poutního místa na Bílé Hoře. Původně zde stála kaple sv. Václava pro uložení nebožtíků z bitvy na Bílé Hoře. Na počátku 18. století bylo místo zpustlé. Christian Luna zde začal kapli rozšiřovat a roku 1706 byl kostel zasvěcen Panně Marii Vítězné. Jde tedy poutní místo pražských Němců připomínající zázračné katolické vítězství na Bílé Hoře nad českými stavy, které je postaveného na hrobech zde padlých vojáků.

Po sametu sem přišla německá komunita benediktinek z bavorského Mnichova a němečtí katolíci zde udržují památku na významné katolické vítězství nad Čechy.

Christian Luna dokazuje v jaké úctě měla německá umělecká Praha svůj mariánský sloup na svém Staroměstském náměstí a jak ho ona sama spojovala s bitvou na Bílé Hoře. U mariánského sloupu se pořádaly bohoslužby a vycházela odtud katolická procesí na Bílou Horu.

(Zaznamenal jsem konflikt s Židy z Josefova, kdy pražská německá radnice vydala zákaz vstupu Židů na Staroměstské náměstí v době katolických obřadů, aby procházející Židé nerušili obřady u mariánského sloupu. Ostatně, pověstný je konflikt s Židem na Karlově mostě, který se opakoval 2007. Jde o urážlivé protižidovské nápisy na Kalvárii.)

Upozorňuji, že německy hovořící pražský arcibiskup, někdejší brněnský biskup a válečný štváč, utekl v listopadu 1918 z Československa a rezignoval.

Německý sochař Johann Georg Bendl z Bavorska se proslavil především mariánským sloupem na Staroměstském náměstí, který byl významným symbolem vítězství protireformace. Další jeho v Praze známým dílem byla jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí. Patrně šlo o pokus pražských Němců zesměšni

1 0
možnosti
KD

K11a70r16e98l 24D97r26d87a

18. 2. 2020 15:12

zesměšnit české historické postavy. Socha by mohla mít volný název "troll na psu". Z Václavského náměstí byla odstraněna a k vidění je na Vyšehradě, zastrčená v parku.

Je milé, když v Praze prosazuje své zájmy Bavorsko. Vedle nového německého Bendlova mariánského sloupu vysokých kvalit, by se mohl lépe zužitkovat i posměšný troll na psu. Pro turisty by mohl být umístěn rovněž na Staroměstském náměstí.

0 0
možnosti
MV

Nakonec mám z téhle diskuse docela dobrý pocit.:-)

Když si ji člověk projde celou a hlavně nejvíc doporučované příspěvky, tak je pěkně vidět, že vede vlažný postoj (ve smyslu "nechápu, proč to lidem vadí") následovaný souhlasem se stavbou mariánského sloupu.:-)

Je to sice velmi malá anketa, ale dá se předpokládat, že plus mínus podobné je názorové rozložení i ve společnosti.R^

I pan Drda si pěkně zatapetoval a provětral své nenávistné názory.

A mě diskuse přiměla si několikrát vyhledat související informace, takže jsem si zas trošku rozšířil své obzory. Prostě za mě spokojenost.R^:-)

1 1
možnosti
KD

K55a38r17e48l 34D79r38d51a

18. 2. 2020 9:06

Jako vždy, lžete. Je zde sešlost nenávistných vlastizrádců, co nemají se sloupem oslavujícím tragický český debakl, popravu české elity a následující rozklad a porobu Českých zemí, problém. "Anketu" tvořili oni svými minusy. Dal jste mi jich osobně tak 50. Tedy, "anketa", kterou jste tvořil svojí nenávistí, nevypovídá obecně vůbec nic pozitivního. Jen že je mezi Čechy dost vzájemné zloby a nenávisti, kterou prolhaní katolíci potřebují provětrat na Staroměstském náměstí a nelze jim v tom zabránit.

0 2
možnosti
KD

K11a71r83e35l 64D58r45d70a

18. 2. 2020 1:36

Katoličtí fašisté prosazující obnovu protičeského mariánského sloupu zpravidla také současně žádali obnovu pomníku maršála Radeckého. Radeckého pochod se stal nacistickou skladbou. Tak se hraje i dnes. Letos se to ve Vídni více řešilo. Řešení to nemá. Rakušané si nacismus s Radeckým rádi připomínají... Cituji Wikipedii, kam se neumí nikdo z popíračů známých faktů z řad stoupenců obnovy sloupu podívat:

Pochod v původní verzi z roku 1848 je veselý, živý kus bez vojenského charakteru. Původní provedení je ztraceno a dochovala se jen verze pro klavír.

V polovině třicátých let, tehdejší vedoucí okresní hudební kanceláře NSDAP v Lipsku, skladatel a aranžér Leopold Weninger, který byl vlivný v hudebním průmyslu a který se již vyznačoval pochodem Sturmführer, hitlerovou hymnou a aranžmá různých pochodů SA, uspořádal aranžmá Radeckého pochodu ve smyslu převládající ideologie. To proměnilo nevojenskou skladu prostřednictvím výrazně zesílené instrumentace, která byla také melodicky změněna a prostřednictvím čistého rytmu bubnu, v pochod, který odpovídal válečnému chování těch, kteří byli tehdy u moci a byl takto po anšlusu Rakouska také přijat: nahrávky aranžmá byly dokonce realizovány hudebními sbory divizí SS, včetně těch, které byly v Rakousku. Weningerova (nacistická) verze je na téměř na všech známých nahrávkách současných orchestrů včetně (a bez kritiky) tvoří závěr každoročního novoročního koncertu Vídeňské filharmonie. Je utajeno, že se skladba hraje v aranžmá, které neodpovídá originálu.

Radeckého pochod je považován za neformální rakouskou hymnu. Publikum tleská na pokyn dirigenta. Vytleskávání je také součástí tradice nacistické hudby. Rakouští dirigenti vyžadují tleskání publika i v případě rakouských státních svátků.

0 2
možnosti
KD

K30a72r46e20l 51D18r63d95a

18. 2. 2020 0:24

Váňa je Boží člověk, fajn, a také zosobnění nechutné katolické lži. V TV dnes proběhla k mariánskému sloupu informace. Všude sedí Váňa a plká o smíru. Jako, Váňa je dodavatel. Nějaká podlá mafie si ho objednala ke zhotovení díla. Kde jsou kmotři této mafie? Kde jsou objednatelé? Proč nevystupují v médiích oni? Proč Váňa, který nenese za nic odpovědnost, jedná s novináři a českou veřejností? On není stavitel.

Co vím, za mariánský sloup mnohokrát jednali monarchisté z řad někdejší šlechty podpoření některými duchovními. Poslední snahy o dohodu jsou od Dominika Duky. A vrcholný protičeský katolický počin vysvětluje v médiích Váňa z pozice sochaře? Proč se za něj obnovitelé sloupu schovávají?

Opět jen katolická podlost?

0 1
možnosti
VR

Pane Drdo, Vaše reakce - to je teda síla. Zdeněk Nejedlý by Vám mohl závidět Váš zápal a horlivost. I ten vybraný slovník- Mafie, katoličtí fašisti, katolická lež a pod. - svědčí o Vaší vysoké morální úrovni. Mějte se hezky a neuduste se tím vztekem.

2 1
možnosti
JJ

J33a45n 61J46i35r70k72a

17. 2. 2020 22:27

Řadím se k těm, kteří sice velice litují rozpadu Rakouska-Uherska, ale zároveň mi obnova sloupu v této konkrétní chvíli a v této konkrétní podobě moc pod vousy nejde.

Obávám se totiž, že se to zvrhne ve frašku, že to opět bude Sparta - Slavia, Mažňák - Losna, MY a ONI. Navíc vztyčovat Mariánský sloup v této bezvěrecké zemi je absurdita sama o sobě. Nakonec z toho bude Disneyland a nejsmutnější na tom bude, že do role Mickey Mouse obsadíme nebohou panenku Máriu.

2 0
možnosti