Pracovníci dokončili první schodišťový stupeň. Díky zrušeným velikonočním trhům...

Pracovníci dokončili první schodišťový stupeň. Díky zrušeným velikonočním trhům mohou práce pokračovat. (24.3.2020) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Odpůrcům Mariánského sloupu vadí hloučky lidí u stavby, mohou šířit nákazu

  • 68
Spolek pro zachování současné historické podoby Staroměstského náměstí v Praze žádá o pozastavení stavby repliky Mariánského sloupu a její odložení. Podle členů spolku lidé sahají na pletivo okolo stavby, a mohou tak rozšiřovat koronavirus.

Problematické je podle místopředsedkyně spolku Lenky Veselé to, že se věřící i v době krizových opatření shlukují u staveniště repliky Mariánského sloupu, společně se modlí a dotýkají se záboru kolem sloupu, u něhož jsou položeny květiny.

„Z kamerového systému na Staroměstském náměstí se dalo ověřit, že umístěná reklama na ocelovém pletivu - záboru, je navštěvována, dochází k dotykům s touto reklamou i ocelovou konstrukcí, a umožňuje případné šíření koronaviru,“ uvádí se v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Místopředseda a mluvčí spolku Karel Kavička nemá informace o tom, že by se u stavby lidé shromažďovali. K pozastavení prací nevidí žádný důvod.

„Dělníci mají samozřejmě roušky a stavební firmy zatím zákaz práce nemají, takže pokračuje navážení materiálu,“ řekl portálu iDNES.cz Kavička.

Sloup měl být podle dřívějších odhadů dokončen letos v září, ale díky přerušeným Velikonočním trhům na Staroměstském náměstí se práce zřejmě o měsíc urychlí.

„Měli jsme teď technologickou přestávku na zrání betonu po vybetování základů a počítali jsme s tím, že montáž schodišťových stupňů zahájíme až 24. dubna po Velikonočních trzích. Ty byly ale zrušené, takže pokračujeme s výstavbou,“ dodal Kavička.

Změnu doby záboru náměstí by musela schválit pražská Technická správa komunikací (TSK). Podle pražského zastupitele Jana Wolfa (KDU-ČSL) pokračuje stavba podle plánu a k jejímu omezení není důvod.

„Stavba je oficiálním staveništěm se stavebním povolením, tak jako stovky či tisíce jiných staveb v České republice. Současný stav koronavirového stavu neznamená, že by se pozastavily stavby,“ oznámil dnes ČTK Wolf.

Na stavbě jsou podle něj dodržována bezpečnostní opatření související s nouzovým stavem kvůli koronaviru, například nošení roušek.

Společnost pro obnovu mariánského sloupu sloupu začala se stavbou letos 17. února a má sjednaný nájem na dobu určitou do 15. září.

 Po dokončení se sloup stane majetkem města. Někteří zastupitelé kritizují, že za nájem musí spolek městu zaplatit milion korun.

17. února 2020

,