Libeňský most je uzavřený kvůli technickému stavu jedné jeho části. (12. ledna...

Libeňský most je uzavřený kvůli technickému stavu jedné jeho části. (12. ledna 2024) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Demolice Libeňského mostu začne na jaře, zmizí riziková uzavřená část

  • 42
Odborníci doporučili zbourat nyní uzavřený tzv. inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu.

Informaci dnes uvedla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Historického Libeňského mostu přes Vltavu se práce nedotknou a zůstane v provozu. Dopravní podnik (DPP) vybuduje provizorní tramvajovou zastávku na konci provozované části Libeňského soumostí. Most v části přes Vltavu nevykazuje zásadní problémy a není potřeba jej uzavírat.

Z Libeňského mostu zbudou jen pilíře, zbytek konstrukce nahradí replika

Odborníci, tzv. rada monitoringu, dospěla podle mluvčí k jednoznačnému závěru, že nedoporučují obnovení provozu na inundačním mostě. Zároveň doporučili demolici této uzavřené části Libeňského soumostí. „Obsahuje zásadní závady, není možné predikovat jeho další chování a není zajištěna jeho bezpečnost. Pokud by došlo k náhlému kolapsu konstrukce, tak může dojít k významným škodám v jeho bezprostředním okolí s dopadem i na blízké stavby,“ vysvětlila TSK.

Proto rada doporučuje inundační most nepodepírat konstrukcí. Tato možnost by podle ní byla nevýhodná časově i finančně. Náklady by mohly dosáhnout až stovek milionů a realizace podpěr by mohla trvat i několik měsíců.

Z těchto důvodů TSK připravuje demolici mostu. K jejímu zahájení by mohlo dojít již na jaře.

V současnosti je soumostí částečně průjezdné. Pro většinu dopravy jsou dostupné všechny jeho části mimo uzavřený inundační most, který mohou objet. Přes most v celé jeho délce nejezdí tramvaje.

„Já i starosta Jan Čižinský tlačíme na co nejrychlejší návrat tramvají. Obnovení tramvajového provozu z Holešovic na zastávku Libeňský most by mělo nastat do 17. února. Od Libeňského mostu na Palmovku by měla navazovat náhradní autobusová doprava,“ uvedl na platformě X pražský zastupitel Adam Scheinherr (PRAHA SOBĚ).

Tramvaje v současnosti jezdí objízdnou trasou. Přes řeku cestující převáží náhradní autobusová doprava.

Průzkum odhalil vychýlené nosné desky, část Libeňského mostu bude zavřená týdny

TSK před dvěma týdny kvůli závadě způsobené mrazy uzavřela inundační most pro tramvaje, pěší i cyklisty. Odborníci objevili závady na vrcholovém kloubu. Klouby zajišťují přenos sil z mostní konstrukce do podpěr, pilířů.

Libeňský most z roku 1928 je ve velmi špatném stavu.

Vedení Prahy za primátorky Adriany Krnáčová (ANO) v letech 2014 až 2018 počítalo se zbouráním Libeňského mostu a jeho nahrazením novou konstrukcí, jeho nástupci ale rozhodli o opravě. V minulosti některá občanská sdružení i politici opakovaně usilovali o to, aby byl most prohlášen kulturní památkou. Ministerstvo kultury nakonec odmítlo udělit mostu památkovou ochranu, ale doporučilo hlavnímu městu vystavět repliku.

11. ledna 2024

,