Kramářova vila v Praze

Kramářova vila v Praze | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

O víkendu otevřou nepřístupné budovy, festival nabídne i Kramářovu vilu

  • 0
Během soboty a neděle se v Praze uskuteční architektonický festival Open House Praha, který zpřístupní jinak běžně nedostupné vily, kanceláře či industriální budovy. Jedním z otevřených domů bude prvorepubliková Kramářova vila u Chotkových sadů.

Čtvrtý ročník festivalu Open House Praha zpřístupní zájemcům celkem 65 architektonicky zajímavých a běžně nepřístupných budov a prostorů. 

„Vedle dvou desítek nových budov, které se široké veřejnosti otevřou vůbec poprvé, jsme si pro návštěvníky připravili nově několik tematických okruhů zahrnujících například prvorepublikové budovy, konverze industriálních areálů, či naše osobní doporučení,” uvedla ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Prvorepublikových budov nabídne festival v rámci výročí sto let od založení samostatného Československa celkem dvacet. Jednou z budov je právě vládní vila, kterou roku 1911 nechal postavit pozdější předseda vlády Karel Kramář. 

Podobu domu navrhl rakouský architekt Friedrich Ohmann, ale výzdobu interiéru výrazně ovlivnila manželka Karla Kramáře, Ruska Naděžda Nikolajevna, která do dekorací vtiskla ojedinělý ruský či byzantský ráz.

Vila je brána jako oficiální rezidence českých premiérů, ale naposledy tohoto privilegia využil Vladimír Špidla, nebo Miloš Zeman.

Z dvaapadesáti místností jednopatrové vily bude zdarma zpřístupněn hlavní vchod, schodiště, jídelna, zlatý salonek, pracovna předsedy vlády, kulečníkový sál a zahrada s vyhlídkou. Otevřeno bude od 9 do 17 hodin.

28. ledna 2014