V autobusech pražské MHD je prostor pro řidiče v rámci možností oddělen od...

V autobusech pražské MHD je prostor pro řidiče v rámci možností oddělen od cestujících. Přední dveře se neotevírají. (15. března 2020) | foto: Lenka Poláková, iDNES.cz

Řidiči příměstských autobusů nejsou chráněni, ROPID žádá kraj o změnu

  • 11
Zatímco do autobusů pražské MHD nemohou cestující kvůli ochraně řidičů před koronavirem nastupovat předními dveřmi, na příměstských linkách přicházejí řidiči do kontaktu s lidmi nadále. Prodávají jim jízdenky, berou od nich peníze. Organizátor dopravy ROPID to chce změnit, Středočeský kraj ale o věci zatím nejednal.

„Včera jsme to řešili, byl to požadavek Prahy, aby se zavřely přední dveře i na příměstských linkách. A samozřejmě se to řešilo se Středočeským krajem, jeho stanovisko je, že má platit dosavadní stav. Nic se tedy nemění,“ řekl iDNES.cz mluvčí ROPID Filip Drápal.

Upozornil, že kraj je objednavatel autobusů a tak on rozhoduje, jak se cestující budou odbavovat.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová tvrdí, že jednání s dopravci zatím neproběhla. „Pan radní František Petrtýl teprve bude dopravce svolávat, obvolává je a řeší s nimi nastalou situaci,“ řekla iDNES.cz.

To, že se režim v příměstských linkách navzdory rychle se šířící nákaze nezměnil, potvrdil iDNES.cz pětačtyřicetiletý obyvatel Hostivice, který denně dojíždí z této obce u hranic Prahy do metropole za prací. „I dnes si lidé kupovali jízdenky u šoféra,“ dosvědčil. Na jeho autobus dopravce Arriva alespoň nalepil ceduli s prosbou, aby lidé kontakt s řidičem omezili. 

„Riziko tam je, ale chápeme, že Středočeský kraj má plné právo se rozhodnout, jak budou řidiči chráněni či nechráněni. Jakákoliv eliminace kontaktu je z pohledu řidičů vítaná,“ dodal Drápal. 

ROPID žádá cestující, kteří musí jet příměstskou linkou, aby omezili kontakt s řidiči. Lidem radí jízdenky nakupovat pomocí mobilní aplikace nebo venku v automatech, ty pak ve voze už jen označí. Pokud si potřebují koupit lístek u řidiče, mají platit kartou, což je možné ve všech autobusech.

Hlavní město Praha o uzavření předních dveří rozhodlo v pátek, nařízení je preventivní, minimalizuje kontakt cestujících s řidiči. Ostatní dveře musí řidiči v zastávkách otevírat, aby pasažéři zbytečně nesahali na tlačítka.

Stát přispěje dopravcům 100 milionů na desinfekci dopravních prostředků: