Na Malostranské mostecké věži v centru Prahy se před polednem objevil...

Na Malostranské mostecké věži v centru Prahy se před polednem objevil transparent, který požadoval vyřazení Ruska z Organizace spojených národů. (5. května 2023) | foto: Kaputin

Na Karlově mostě se objevil transparent proti Rusku, vyvěsili ho aktivisté

  • 7
Na Malostranské mostecké věži v centru Prahy se před polednem objevil transparent, který požadoval vyřazení Ruska z Organizace spojených národů (OSN). Vyvěsila jej aktivistická skupina Kaputin ve snaze oslovit veřejnost. Na podnět zaměstnanců věže však transparent musela stáhnout, umístila ho totiž neoprávněně.

Mimo textu v češtině a angličtině transparent obsahoval QR kód, který odkazoval na internetovou petici za vyloučení Ruska z OSN. K umístění transparentu se hlásí aktivistická skupina Kaputin. Ta pořádá řadu akcí, kterými kritizuje chování Ruské federace, především pak rozpoutání války na Ukrajině.

„Účelem dnešní akce skupiny je podpořit ukrajinskou petici, která poukazuje na fakt, že Rusko ani formálně v minulosti nepožádalo o členství v OSN. Požadujeme tedy ukončení členství této zločinné země,“ napsala skupina na Facebooku.

Aktivisté na sochu sv. Václava pověsili transparent, policie je zadržela

Situaci vyjížděla prověřit městská hlídka. Mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová serveru iDNES.cz řekla, že transparent vyvěsilo několik lidí, kteří si zaplatili prohlídku věže.

„Bez dovolení vyvěsili nějakou vlajku z okna. Pracovník ostrahy je upozornil, že to není dovoleno, a vyzval je, aby ji odstranili, což učinili,“ uvedla s tím, že přivolaní strážníci na místě nikoho ze skupiny nezastihli.

Tisková mluvčí Prague City Tourism Klára Janderová portálu iDNES.cz sdělila, že se situace rozřešila v průběhu hodiny.

„Bez ohledu na náš názor na politické prohlášení, které bylo vyvěšené bez našeho vědomí, nesouhlasíme s podobným chováním k věži v naší správě. Jedná se o středověkou památku, kterou bychom si měli hýčkat, ne ji využívat k podobným účelům,“ řekla Janderová.