Údajnou část lebky Jana Žižky, historiky označovanou též jako čáslavská kalva, zkoumají už více než století elity české antropologie. Podle většiny z nich je legendami opředený nález z čáslavského kostela s velkou pravděpodobností opravdu ostatkem husitského vojevůdce. Naposledy kalvu detailně prozkoumali lékaři táborské nemocnice, kteří pomocí počítačové tomografie vytvořili také prostorový snímek Žižkových ostatků | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Patřila Žižkovi, nebo ne? Od objevení čáslavské kalvy uplynulo 110 let

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
S notnou dávkou syrového sarkasmu se dá říci, že v Čáslavi ztratil hlavu. A pokud se badatelé nemýlí, lebka fenomenálního husitského vojevůdce Jana Žižky dlí na tamní radnici. Od jejího nalezení uplynulo letos 110 let.

Blíží se konec roku 1910. Dělníci Brázda, Filip a Volný pracují na běžných opravách čáslavského kostela svatého Petra a Pavla. Jednoho dne objeví ve zdi cihelnou nadezdívku – zhruba metr vysoký i hluboký výklenek. Druhý den ráno už pod dohledem archiváře Josefa Dlabáčka opatrně nadezdívku odbourají a odkryjí výklenek. Nalézají v něm hromádku kostí, poškozenou lebku, kus kameninové mísy a cár ztrouchnivělé látky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se