Unikátní operace v IKEM: slinivka přes hranice či orgány ve virtuální realitě

  7:16
Rok 2022 byl pro pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) opět rokem „zázraků“. MF DNES ve spolupráci se zástupci IKEM vybrala tři nejzajímavější výkony, které se v krčské nemocnici za uplynulý rok povedly či zavedly.
Virtuální svět. V IKEM virtuální a rozšířená realita usnadňuje lékařům složité...

Virtuální svět. V IKEM virtuální a rozšířená realita usnadňuje lékařům složité operace jater. Nově ji používají také u akutních zákroků. | foto: IKEM

Slovensko–Česko a zpět

IKEM nově rozšířil program transplantace Langerhansových ostrůvků do celé České republiky a poprvé s ní překročil i hranice státu. Pacienti, kterým způsobuje potíže jejich vlastní slinivka, se mohou léčit v nemocnici přímo ve svém regionu, do IKEM putuje jen slinivka.

Lékaři v institutu pak s izolovanými ostrůvky míří za pacientem a transplantují v jiné nemocnici. V posledním případě poslali lékaři ze Slovenska slinivku do Prahy, načež z ní místní tým získal ostrůvky a převezl ji zpět, kde je aplikoval. Pro Slovensko to byla vůbec první transplantace Langerhansových ostrůvků v historii.

Na Slovensku podstoupil transplantaci devětadvacetiletý pacient, který trpěl opakovanými život ohrožujícími záněty slinivky. „Ako príčina týchto zápalov mu bola zistená vrodená chronická pankreatitída, pri ktorej hrozí riziko vzniku rakoviny pankreasu. Pankreas sa preto musel celý odstrániť, čo by však pacientovi spôsobilo ťažkú formu cukrovky,“ popsala stav pacienta Lenka Nosáková z Univerzitní nemocnice Martin.

Vzhledem k pacientově mládí se lékaři rozhodli pro autotransplantaci. Žláza, která byla vyoperována na Slovensku, letěla ještě týž den do Prahy, kde lékaři provedli izolaci Langerhansových ostrůvků. Zpracované buňky přepravil IKEM ten samý den zpět na Slovensko, kde byly pacientovi úspěšně implantovány do jaterní žíly.

Naděje pro pacienty s polykáním

Achalázie je vzácné onemocnění, jehož příčinu se dosud nepodařilo určit. Lékaři předpokládají, že jím v Česku trpí asi 5 tisíc lidí. U dětí je její výskyt velmi vzácný, jde jen o několik případů ročně.

Pro nemocné ale znamená velmi nepříjemné a závažné komplikace, nemohou se totiž pořádně najíst ani napít. Problém se dá řešit například laparoskopickou operací.

Endoskopisté v IKEM ale nově nabízejí méně invazivní variantu – takzvaný POEM, který nezanechá viditelné jizvy, je téměř o polovinu levnější a navíc má vysokou úspěšnost.

Zázraky české medicíny. Naději dává kost z tiskárny i lék na rakovinu prostaty

„Záhy po výkonu se uleví většině pacientů, dva dny po něm mohou zas normálně pít, tři dny od něj mohou začít i s jídlem. Ani po jednom z výkonů, které jsme dosud udělali, nepotřeboval pacient chirurgický zásah,“ popisuje Jan Martínek, lékař Oddělení gastroenterologických metod IKEM. Tento výkon nově IKEM nabízí i všem dětem starším osmi let.

„První jsme provedli u devítiletého chlapce ve spolupráci s dětskou klinikou ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Jeho maminka si nás sama našla na internetu a oslovila nás zhruba před rokem. Výsledky jsou u něj stejně dobré jako u dospělých. Nabízíme proto i dalším rodičům, jejichž dítě trpí achalázií, aby se na nás obrátili,“ doplňuje Martínek, který spolu s kolegy provedl endoskopický výkon i u šestnáctiletých pacientů.

První transplantace jater od žijícího dárce

V únoru 2022 IKEM provedl první transplantaci jater od žijícího dárce, jejichž příjemcem byla dospělá pacientka. Dosud byla takto v ČR transplantována játra jen třem dětem, transplantace dospělému pacientovi je technicky mnohem náročnější. Dárci je v tomto případě odebrána mnohem větší část životně důležitého orgánu. IKEM tak rozšiřuje spektrum pomoci pacientům s jaterními chorobami včetně nádorů. „Je to dáno zejména tím, že pro dospělého příjemce musíme odebrat od žijícího dárce mnohem větší kus jater. Přitom nesmíme ohrozit jeho život. I proto se na tyto nejtěžší výkony připravujeme i pomocí virtuální reality, která nám umožní se podívat na orgán nejen z venku, ale i zevnitř na cévní řečiště, a získáváme tak velkou míru jistoty, protože víme, do čeho přesně jdeme,“ vysvětluje Jiří Froněk, který podobné operace jezdí provádět do zahraničí, kde tyto programy úspěšně zachraňují životy pacientům.

Virtuální realita a 3D tisk

Využívá se především u složitých operací a transplantací jater u dospělých i dětí, využití najde také v kardiochirurgii. IKEM teď plánuje program rozšířit.

IT specialisté a chirurgové mají k dispozici pomocný software pro převod dat do virtuální reality, který jim umožní zkrátit zpracování z jednoho nebo dvou dnů na několik hodin. Mohou tak využít metodu i v případech akutního selhání jater, při kterých operace nesnese odklad.

Virtuální realita umožní zobrazit i dětská játra do nejmenšího detailu a v maximálním rozlišení. Právě proto se u operací jater využívá nejčastěji.

„Virtuální realita a 3D tisky modelů orgánů nám dodávají nový rozměr a možnosti v předoperační i operační přípravě. Můžeme se ještě před samotnou operací nebo i během operace samotné detailně podívat na ty nejdrobnější struktury a promyslet, jak složitou operaci provedeme. Takto jsme se například připravovali v posledním roce na více než deset dětských velmi vážných případů a modely jsme vytvářeli i pro 93 dospělých. Navíc můžeme obraz sdílet v reálném čase s užitím headsetu i s dalšími kolegy, a to i v jiných zemích, a diskutovat nad nejlepší variantou operace,“ vysvětluje přínosy Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie, který v IKEM virtuální realitu rozvíjí.

Vlak v Milovicích prorazil zarážedlo, při dojezdu k nástupišti vykolejil

  • Nejčtenější

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Muž se zastal na pražském Andělu napadané ženy, útočník ho bodl

17. června 2024  17:45,  aktualizováno  17:58

Potyčka mezi dvěma muži se strhla v pondělí odpoledne poblíž stanice metra Anděl a její přilehlé...

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Náklaďák v tunelu Blanka naboural v koloně jedenáct aut, na odpoledne ho uzavřel

12. června 2024  15:20,  aktualizováno  19:14

Nehoda jedenácti osobních aut a nákladního vozu uzavřela v Praze Dejvický a Bubenečský tunel ve...

V Malešickém parku mají stavět rozhlednu. Místní spíš chtějí víc míst ve školách

18. června 2024  16:32

Restauraci s vyhlídkovou věží v Malešickém parku navrhne pro Prahu 10 švýcarský ateliér Amont....

Unikát, který je však k ničemu. Přes zdvihací železniční most nejezdí vlaky

18. června 2024

Premium Bizarní precedens komického nakládání s veřejnými penězi, při kterém první ruka neví, co dělá ta...

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Páťo, střílej zdálky častěji! Paní Schick o životě po boku fotbalisty

18. června 2024

Premium Bylo jim osmnáct. Jezdili spolu autobusem do školy. Občas se pozdravili, pokukovali po sobě, až se...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...