MHD jako nervový systém Prahy. Vestibul na Florenci bude zdobit světelná stěna

  • 11
Velkou proměnou projde vestibul stanice metra na pražské Florenci. Bude jej zdobit skleněná stěna složená ze 170 panelů s blikajícími čarami, které mají symbolizovat a zaznamenávat pohyb cestujících. Návrh od Jana Poše s názvem Synapse zvítězil v soutěži Galerie hlavního města Prahy (GHMP) a pražského dopravního podniku (DPP) a oživí i stávající mozaiku Bitva u Sokolova. Realizace návrhu by měla proběhnout v roce 2026 spolu s revitalizací celé stanice.

O vítězi soutěže rozhodla pětičlenná odborná porota. „Cílem společného soutěžního dialogu bylo nalézt návrh uměleckého díla, který bude pracovat se světlem, hovořit současným vizuálním jazykem a zároveň bude organicky zapojen do rekonstruovaného prostoru jednoho z nejvytíženějších uzlů pražského metra,“ uvedl k projektu primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09).

Vítězné světelné dílo Synapse bude umístěno na čelní stěně vestibulu pod autobusovým nádražím, naproti pevnému schodišti vedoucímu z nástupiště. Má zaznamenávat okolní pohyb cestujících, a reflektovat tak přítomnost okamžiku. „Formát a styl díla oživuje a rozšiřuje existující mozaiku - Bitvu u Sokolova, vytvářejíc tak most mezi historií a současností metropolitního prostoru,“ uvedl autor návrhu Poš.

„Vítěz soutěže ve svém díle vnímá město jako žijící organismus, úl lidských vědomí, jehož nervový systém tvoří tratě metra, tramvají a linky autobusů, na nichž občané, světélkující neurony, přenášejí své příběhy a myšlenky podél světelně oživených synaptických spojů se stíny tajemství ve svých koridorech a tepnách,“ popisují DPP a GHMP.

„Tyto dráhy posunují lidstvo přes urbanistickou krajinu, vytváří komplexní síť propojených cest a stezek. Florenc, páteř Prahy, křižovatka osudů, ve které se střetávají příběhy lidí a kříží linky veřejné dopravy, místo, kde se přestupuje mezi stanicemi a životními etapami, vytváří největší synapsi v tomto organismu,“ dodávají.

Předmětem soutěže Světlo pro metro a součástí veřejné zakázky v rámci programu Umění pro město je vedle návrhu uměleckého díla i zpracování projektové dokumentace v součinnosti s GHMP, DPP a zhotovitelem rekonstrukce stanice, dodání uměleckého díla, jeho instalace a zprovoznění. Realizací návrhu je rovněž pověřen Poš.

Nová podoba vestibulu by měla být hotová spolu s rekonstrukcí stropní desky nad stanicí v roce 2026. Tu opravuje dopravní podnik kvůli jejímu poškození korozí po povodních v roce 2002, kdy voda natekla i do metra.

Líbí se vám nové umělecké dílo, které bude zdobit stanici metra Florenc?

celkem hlasů: 288
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 21. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Do soutěže se přihlásilo 23 umělkyň, umělců a týmů, vítěz vzešel ze čtyřčlenného finále. Porota přihlížela také k technickému řešení realizace díla, jeho následné údržbě a udržitelnosti v náročném provozu.

Jan Poš studoval na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a v současnosti studuje v ateliéru Socha 2 Tomáše Hlaviny na Akademii výtvarných umění v Praze. V aktuální tvorbě se věnuje vztahu reálného a virtuálního prostředí.

Podle GHMP by součástí rekonstruovaných veřejných prostor metra nebo jeho nových stanic měla být umělecká díla, která jsou specifická pro dané místo a formulují potřeby i vize současné doby.

,