"Na říjen chystáme akci s názvem To nejlepší z dýně, kde návštěvníkům představíme různé recepty z dýní a budou je moci i ochutnat. Pro děti tu bude připraveno i vyřezávání dýní," uvedla mluvčí Prahy 11 Andrea Wolfová.
Podrobný přehled pražských podzimních farmářských trhů |
Dýňové lampiony si mohou vyřezat i návštěvníci trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad, odkud poslední říjnový večer vyrazí i lampionový průvod.
"Nabídneme různé druhy dýní. Chybět nebudou druhy Hokkaido, Cobra, Rondini, Valenciano Lumina a další. Kromě dýní budou lidé moci ochutnat také dýňové muffiny, koláče a pro zahřátí bude připravená dýňová polévka," popsal pořadatel trhů Jiří Sedláček.
Podzimní tip Romana Pauluse: Dýňová polévkaSuroviny: 1 kg dýně, 100 g bílého z pórku, 1 ks šalotky, 100 g másla, 2 l kuřecího vývaru, 250 ml kokosového mléka, 100 ml smetany, 250 g pomerančové kůry, celý koriandr, kardamom, med, olivový olej, mořská sůl, zázvor Postup: Dýni očistíme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme solí, kardamomem, koriandrem a medem a pečeme v troubě při 150 °C 35 až 40 minut. Pórek a zázvor orestujeme, přidáme upečenou dýni, kuřecí vývar a vaříme. Poté přidáme kokosové mléko, rozmixujeme, propasírujeme a nakonec zamixujeme studené máslo. |
Dýni si oblíbil také šéfkuchař Alcronu Roman Paulus. "Dýně má přirozenou mdlou chuť, ale dají se z ní udělat fantastická jídla. Lze ji kombinovat se zázvorem, skořicí, hřebíčkem. Velmi chutná je dýňová polévka, ale také z ní teď děláme pyré, které podáváme se zvěřinou. Tato kombinace na talíři vytvoří krásnou symbiózu," vysvětlil Paulus.
Lákadlem budou i zahraniční kuchyně
Slavnosti dýní nebudou však jedinými akcemi, které se na podzim chystají. Farmářský trh v Dejvicích hodlá v říjnu představit zahraniční kuchyni. A začne japonskou.
"Na trzích bude připravovat sushi šéfkuchař Marek Hora, který působil ve více japonských restauracích v Praze i v Japonsku," řekla za pořadatele trhů na Vítězném náměstí Andrea Vodňanská.
Tím ovšem zahraniční gastronomie na zdejších trzích neskončí. Organizátoři mají v plánu představit i další kuchyně.
"Dojednáváme různé země, například Maroko či země z jihovýchodní Asie. Každá představí své gastronomické zvyky, kulturu stolování a samozřejmě recepty," dodala Vodňanská.