RB

Mzda je cena odvedené práce a cena nemůže být důstojná nebo nedůstojná - cena je průsečík mezi tím, co já za svojí práci chci a tím, co je někdo jiný ochoten za mojí práci zaplatit. Skoro to vypadá, že dost lidí má představu, že mzda je jakási kompenzace za čas, který je dotyčný ochoten někde strávit, bez ohledu na to, jaký to má pro platícího efekt.

RC

Uz treti nesmyslny clanek za posledni dobu o nesmyslnem terminu "dustojna" mzda, coz je neco, co neni nijak smysluplne definovano. Co je dustojna mzda? Maji to urcovat lidi jako Spidla (nejvyssi duchod v zemi), nebo byvaly ministr CSSD s namestkem ministra CSSD, kteri byli zvykli na prijmy >100 tisic a tudiz si pod dustojnosti predstavuji neco jineho nez bezni lide?

Hlavně celý ten výpočet předpokládá, že žijete v nájmu a ne ve svém..

MO

Hm, tak by se nejspíš měli zamyslet nad tím, jestli musejí bydlet v Praze.

JZ

Protagonisté jsou tradičně špatně vymyšlení.

V Praze se dá v jednom bydlet i za 15 čistého. Ve dvou už to není problém vůbec, opravdu nemusí darovat krevní plazmu, aby vyšli, a každý rok v ní s dětmi vyjdou desítky tisíc mladých.

V různých životních obdobích je Praha dokonce výrazně nejlevnější místo k životu - potraviny stojí všude stejně, doprava je násobně levnější než pořizovat auto, náklady na střední/vysokou školu dítěte jsou akorát za stravu.

I dražší bydlení je v některých případech diskutabilní, v podnájmu investujete do výměny žárovek, nekupujete střechu, kotel ani sekačku na trávu.

Samozřejmě můžete utratit ve dvou 400 Kč denně za kávu v kelímku, která se v Horní Plané neprodává, ale to není povinné.

Foto

Důstojná mzda je u každého jinak vysoká. Někdo si nebude připadat důstojně ani s příjmem 100 tis + a jinému vystačí třeba 30 tis. a bude se cítit důstojně.

JC

J70a26n 97C44e26p89e12k

1. 5. 2024 14:55

Proč zase cpou redaktoři do článku paskvil a nesmysl: "Důstojná mzda"? Je to naprostý blábol. Důstojná mzda neexistuje. Respektive může pro každého poplatníka mít naprosto jiné hodnoty.

JB

Celá ta masírka s názvem Důstojná mzda, ať už ten blábol znamená cokoli, směřuje k zaručenému příjmu bez ohledu na výkon člověka. A zaručený příjem smrdí socialismem který ale nemůže nikdy fungovat.

DZ

Ceny niceho nebudou klesat do doby, dokud bude stale poptavka a ochota ty vysoke ceny platit.

PV

P72e36t78r 29V69o94g91t

1. 5. 2024 18:33

Kdyz bude darovat i sperma, mohou jit s pipi jednou mesicne i na parek v rohliku v jeho milovane Praze

DK

Vážení přispěvatelé, čtu tady ty vaše poznatky a nestačím se divit. Když odhlédnu od toho, že celý ten počin s tzv. důstojnou mzdou je nesmysl, račte před tím, než něco vyplodíte zapřemýšlet nad následujícími dvěma kriterii: 1. Kolik vydělávám sám. 2. Stačí mi to, abych měl co jíst kde bydlet a jak uživit rodinu? Na bod 2. si odpovíte ihned... Ano, stačí.. pokud by to totiž nestačilo, nejste tu. a protože život je život(a to vás nehodlám nikterak poučovat) nějak to každý měsíc uděláte. Pokud k tomu, abyste měli důstojný život započítáváte ještě tzv. nadstandart-to znamená kulturní vyžití, užívání vozidla a minimálně jednu dovolenou ročně, je to čistě vaše věc, ale já bych to tam z logiky věci nedával.. i když je pravda, že kritéria pro tzv důstojný život máme každý někde jinde. Vzato kolem a kolem máte i na to přispívat na internetu na jalové plkání o něčem, co vychází z jakýchsi tabulek teoretických sociologů. Takže se nemáte zase tak špatně. Přeju vám hodně úspěchů v pokrývání vašich nákladů, zamyslete se nad tím že se pořád máte lépe než jiní, a pěkný den všem.

JP

jak psal někdo dole - co to je důstojná mzda... někomu stačí 25 a vyjde, jiný maá problém vyjít se 150. je to subjektivní a tohle normování nenormovatelného mi vadí, protože na konci je to zpráva psaná s cílem opětovně ukázqt nějaký negativizmus.