Stanice metra Palmovka | foto: Michal Barák, iDNES.cz

Prázdninový provoz metra končí, DPP posiluje intervaly všech linek

  • 1
Pražský dopravní podnik posílí od pondělí 1. června intervaly metra. Častěji budou linky jezdit především v ranní a odpolední špičce. Provoz ale posílí i v pozdně večerních hodinách. V městské hromadné dopravě i nadále platí povinnost mít zakryté nos a ústa během celého pobytu v prostorách MHD.

S posílením provozu metra se náměstka primátora a radního pro dopravu Adama Scheinherra počítalo ve chvíli, kdy přepravovaný počet cestujících v průměru o pracovních dnech dosáhne počtu 600 tisíc, což je polovina běžného stavu před pandemií. 

MHD v Praze a okolí se zase přiblížila normálu, posílil provoz tramvají

„Z údajů ze sčítačů ve stanicích metra vyplývá, že minulý týden jsme o pracovních dnech přepravili 553 tisíc cestujících. Ve čtvrtek, po poslední fázi uvolnění, to bylo 593 tisíc lidí. Můžeme tedy přistoupit k posílení provozu pražského metra,“ uvedl Adam Scheinherr.

Během ranní špičky se zkrátí o třičtvrtě minuty intervaly na lince A. O dvacet sekund na linkách B a C. Posílena bude také odpolední špička, kdy linka metra A bude mít kratší intervaly o dvacet sekund, linky B a C o deset sekund.

Od příštího pátku bude posílen i pozdně večerní provoz tramvajových linek č. 8 a č. 20. 

Od této soboty 30. května bude lanovka na Petřín opět zastavovat také ve stanici Nebozízek.

I přes postupné uvolňování mimořádných vládních opatření a zrušení povinnosti nosit roušky na veřejnosti i nadále platí povinnost zakrýt si nos a ústa během celého pobytu v prostorách MHD. 

„Nadále uklízíme a dezinfikujeme všechny vozy MHD ve stejném režimu jako v době vrcholící pandemie. V nastavených hygienických standardech nepolevujeme. Ozonizujeme vozy metra, autobusy i tramvaje, denně otíráme všechny tyče a madla ve vozech i na eskalátorech, používáme vyšší koncentrace čistících a dezinfekčních prostředků, děláme maximum pro to, aby se cestující v MHD cítili bezpečně,“ dodal Petr Witowski, generální ředitel DPP.

Provoz MHD byl v Praze omezen v březnu kvůli epidemii koronaviru. Ačkoliv je stále počet cestujících o polovinu menší, než by bylo běžné, hromadná doprava se pomalu vrací do normálu.