Dětská bitka | foto: Profimedia.cz

Policie zná děti, které si domlouvaly bitky. Chtěly zaujmout na internetu

  • 21
Policie už zná některé účastníky bitek, které si domlouvají děti na sociálních sítích. Konkrétně se kriminalisté zabývali případem z Proseku, ale podobné rvačky se odehrály i jinde v Praze. Podle vyšetřovatelů jejich aktéři chtěli získat slávu na internetu nebo se dostat do televize. Někteří rodiče zájem policie nechápou.

Mladistvých, kteří si domlouvali rvačky, bylo 20 až 30 a většinu z nich už policisté ztotožnili. 

„Nyní probíhají úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví,“ sdělil mluvčí policie Jan Daněk.

Podle policie děti tyto bitky plánují kvůli tomu, aby se jejich účastníci zviditelnili na sociálních sítích a získali takzvané followery, tedy lidi, kteří sledují profil člověka na sociální síti. Někdy jsou rvačky skutečné a teče při nich i krev, někdy jsou ale jen zinscenované.

Například při rvačce na pražském Proseku se do bitky pustili kamarádi, kteří spolu následně odešli na pivo. V minulosti byly skupinky mylně označované jako dětské gangy.

„Gang je totiž uskupení, které má jasně danou hierarchii, vůdce, členy a rozdělené úkoly k páchání organizované trestné činnosti. O tom se v případě rvaček mladistvých rozhodně mluvit nedá,“ podotkl Daněk.

Další podobné bitky se odehrály také letos mezi skupinkami z Řep a ze Smíchova

Nic špatného na tom není, tvrdí rodiče

Policisté při vyšetřování rvaček upozornili rodiče jednotlivých aktérů, ale v řadě případů se nesetkali s odpovídající reakcí.

„Přístup rodičů byl mnohdy až zarážející. Matka jednoho z mladistvých na ‘zábavě’ svého syna neviděla vůbec nic špatného. Naopak se pozastavovala nad tím, proč celou věc policie vůbec řeší,“ uvedl Daněk

Jednání účastníků rvaček policisté nejspíš kvalifikují jako trestný čin výtržnictví, za který hrozí trest až dva roky vězení. V případě mladistvých by byl trest poloviční.

Na vyšetřování domluvených bitek se kromě městské policie podílejí také pracovníci úředníci z odboru sociálně-právní ochrany dětí.

13. března 2019