Kramářova vila je jednopatrová, tak zněla kdysi podmínka magistrátních úředníků.

Kramářova vila je jednopatrová, tak zněla kdysi podmínka magistrátních úředníků. | foto:  Jan Zatorsky, MAFRA

V sobotu se návštěvníkům otevře Kramářova vila. Uvnitř jsou povinné roušky

  • 8
Během soboty mohou lidé navštívit Kramářovu vilu v Praze, rezidenci českých premiérů. Jméno získala po předsedovi první československé vlády Karlu Kramářovi, který si ji nechal postavit. Lidé se mohou prohlídky zúčastnit pouze se zakrytými dýchacími cestami. Kvůli zhoršení epidemiologické situace je již museli mít minulou sobotu návštěvníci Hrzánského paláce.

První komentovaná prohlídka domu s výhledem na Vltavu a střed města začne v devět hodin ráno, poslední ve čtyři hodiny odpoledne.

Vláda zpřístupnila své paláce a vily po pauze zaviněné pandemií koronaviru od začátku července, přičemž každou prázdninovou sobotu otevírá jeden objekt. Kramářova vila se tak otevře veřejnosti ještě poslední srpnovou sobotu. Příští sobotu si lidé budou moci prohlédnout Lichtenštejnský palác a o týden později opět Hrzánský palác.

Kramářova vila byla postavena podle projektu architekta Friedricha Ohmanna v letech 1911 až 1915 v novobarokním stylu doplněném secesními prvky. Budova o rozloze 700 metrů čtverečních měla po své dostavbě 56 místností. Vedle soukromých ložnic a pracoven zde bylo několik jídelen, salonů, hal, hostinských pokojů a kulečníkový sál v ruském stylu.

Po smrti manželů Kramářových v roce 1938 objekt přešel do vlastnictví Společnosti dr. Karla Kramáře, která ho pronajala Národní galerii. Poté nemovitost převzalo Národní muzeum a v roce 1952 se dostala do správy Úřadu předsednictva vlády, které ji využívalo k reprezentačním účelům a ubytování státních návštěv. Od roku 1998 vila slouží jako rezidence českých premiérů.

,