ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Cyklisté vybrzdili autobusáka jako pomstu za to, že údajně nekoukal na cestu

  • 445
Konflikt mezi řidičem autobusu pražského dopravního podniku a dvěma cyklisty zachytil na začátku srpna v Kunraticích náhodný kolemjdoucí. Muž a žena na kole společně vybrzdili autobus s cestujícími. Údajně se tak zachovali proto, aby se pomstili řidiči, který se podle nich při jízdě nedíval na cestu.

Řidič autobusové linky 193 jel ze zastávky Šeberák směrem na zastávku Kunratice, když mu do cesty vjeli muž a žena na kolech. Video se objevilo 2. srpna na sociální síti TikTok.

„Co děláš ty? Co si u toho čteš jako?“ je slyšet na videu ženu s mužem, jak na řidiče autobusu křičí. Reakci řidiče nelze kvůli horší kvalitě videa rozpoznat.

Na oba cyklisty se na sociálních sítích snesla kritika za to, že porušili zákon o provozu na pozemních komunikacích a ohrozili životy jiných. 

K videu se pak přihlásila cyklistka, která své chování hájila tím, že si řidič autobusu za jízdy četl harmonogram jízd a přitom si nevšiml, že ho cyklisté předjížděli.

„Ve chvíli, kdy se zařadíme před něj, se otočím a vidím, že autobusák má v ruce papíry a o tom, že jsme předjížděli a jsme momentálně před ním, vůbec netuší. Video začíná až ve chvíli, kdy dupne na brzdu a křičí, že se přeci dívá do rozpisu jízd,“ píše cyklistka. 

Redakce portálu iDNES.cz se dotazovala zástupců pražského dopravního podniku, zda jim bylo údajné pochybení řidiče ohlášeno. 

„V první řadě je potřebné říci, že v tomto případě naštěstí nedošlo k žádnému zranění cestujících či jiných účastníků silničního provozu, ani nedošlo k žádné škodě. Z videa ze sociálních sítí není zřejmé, co předcházelo celé události, jestli se daná událost skutečně odehrála tak, jak to bylo zveřejněno. V této věci neevidujeme ani žádné oficiální podání,“ uvedl vedoucí odboru komunikace dopravního podniku Daniel Šabík.

O vybržďování autobusu neměla informace ani policejní mluvčí Eva Kropáčová, která potvrdila, že se policie případem dosud nezabývala. 

Podle Šabíka se řidiči MHD potkávají s agresivitou ostatních účastníků silničního provozu denně a v rámci výuky jsou školeni i v tom, aby situaci nevyhrotili a zůstali klidní.

„Pokud má kdokoliv podezření, že řidič MHD svým chování ohrožuje bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu, správný postup je takovou situaci nahlásit Policii ČR, která má právo řidiče zastavit a celou záležitost prošetřit. Vybržďování a oplácení nepatří k normálnímu, natož bezpečnému chování na silnicích,“ dodal k videu Šabík.