Černý pasažér platil falešnou dvoutisícovkou, měl jich u sebe desítky

  • 59
Koncem minulého týdne revizoři v pražské MHD odhalili, že se jim cestující bez jízdenky snaží zaplatit falešnou bankovkou. Cizinec nejprve tvrdil, že má u sebe pouze tuto jednu. Přivolaní policisté ale zjistili, že s sebou nosí padělky v hodnotě přes 70 tisíc korun. Pocházely zřejmě z drogové scény.

Černého pasažéra přistihli revizoři v metru na Florenci. Při placení pokuty vytáhl dvoutisícovou bankovku, revizoři však poznali, že je falešná.

Revizory přistižený cizinec u sebe měl více než tři desítky padělaných dvoutisícovek.

Zavolali policii, která potvrdila, že se skutečně jedná o padělky. Muž tvrdil, že bankovku dostal za melouch a že má pouze jednu. Nebyla to však pravda.

„Několik bankovek měl osmatřicetiletý muž v peněžence, další v notesu a zbytek padělků měl ukrytý v reklamním letáku,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Celkem u muže našli pětatřicet dvoutisícových padělků a jednu falešnou tisícovku.

Při výslechu cizinec přiznal, že si falešné peníze pořídil. Než ho policie dopadla, stihl s nimi zaplatit v trafice. Policisté se domnívají, že bankovky zřejmě pocházejí z prostředí narkomanů. Muže obvinili z trestného činu padělání a pozměnění peněz.

Pokud bude odsouzen, hrozí mu až osm let za mřížemi. „Státní zástupce  podal návrh na vzetí obviněného do vazby,“ doplnila mluvčí.

Prahu zaplavily padělky

Od listopadu policisté v Praze zaznamenávají enormní nárůst padělaných bankovek s nominální hodnotou dva tisíce korun. Udávají se nejvíce při nočních jízdách Boltem a u podobných taxislužeb nebo při přebírání jídla od dovozců jídla.

Policisté apelují na veřejnost a obchodníky, aby byli při přebírání peněz opatrní, a kontrolovali ochranné prvky bankovek.


Témata: Praha, policie, Florenc