Lvů chovaných na dvoře rozpadlého mlýna se místní obávali. | foto: iDNES.cz

Nepovolený chov lvů na Příbramsku skončil. Jeden pošel, druhého odvezli

  • 2
Lidé v Novém Kníně na Příbramsku už nemusí mít strach ze dvou lvů, které choval v areálu bývalého mlýna jeden z místních obyvatel. O jednoho lva přišel kvůli zdravotním komplikacím zvířete, druhého musel přestěhovat do útulku.

Chovatel měl dospělého lva pustinného a malé lvíče ve výběhu v bývalém mlýně na okraji Nového Knína. Později si přikoupil i mladší lvici, kterou bral i k sobě domů. To vyvolalo u místních obyvatel obavy o bezpečnost.

Případem nepovoleného chovu dvou šelem se zabývala Státní veterinární správa. Protože majitel výběh dostatečně nezabezpečil a nezařídil lvíčeti vhodné podmínky, byla chovateli udělena pokuta.

„Majitel lvů pokutu stanovenou odborem výstavby a životního prostředí dosud nezaplatil a zřejmě ani nezaplatí, protože má trvalý pobyt na adrese městského úřadu,“ řekl starosta Nového Knína Tomáš Havlíček.

Letos o prázdninách mladší ze lvů uhynul. Starší lev nemohl v objektu zůstat, protože chovateli v dubnu uplynula nájemní smlouva a majitel areálu se rozhodl mlýn prodat. 

Chovatel původně plánoval pro lva vybudovat chovné zařízení jinde, nakonec lva umístil do útulku u Prahy. 

Na žádost obyvatel se věcí zabývali i příbramští policisté, podle kterých se o veřejné ohrožení nejednalo a ani nebyl spáchán trestný čin.

28. prosince 2018