Bezdomovci s nákazou koronavirem mají být v Písnici, starosta je proti

  • 20
Krizový štáb hlavního města doporučil, aby byli bezdomovci a lidé vykázaní policií z domova kvůli domácímu násilí s nemocí COVID-19 umístěni do izolace v nedávno zrušeném učilišti v Písnici. Proti tomu se postavili koaliční Spojené síly pro Prahu i starosta Libuše Jiří Koubek.

„Opět se rozhoduje bez ohledu na místní radnici a preferují se nepřizpůsobiví lidé a lidé s násilnými sklony nad zájmy spořádaných občanů. Jaký má smysl uzavřít již několik let dobře fungující noclehárnu pro bezdomovce loď Hermes a nastěhovat tyto lidi do budovy uprostřed písnického sídliště?,“ uvedl Koubek. Klub Spojených sil dnes s plánem vyjádřil nesouhlas a usnesl se, že téma otevře na pondělním pravidelném koaličním jednání.

Radní Milena Johnová řekla, že že místo navrhl magistrátní odbor bezpečnosti a ani ona jej nepovažuje za dobré. Jde nicméně podle ní zatím pouze o doporučení. Nikdo jí žádnou jinou variantu nepředložil a zároveň prostory z nařízení vlády zajistit musí. 

„Budu moc ráda, když pan náměstek přijde s nějakým lepším řešení,“ řekla. A dodala, že úkol připadl jí, přestože jde podle ní o bezpečnostní otázku a měl by ji řešit náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN). Dodala, že v pondělí navrhne, aby věc převzal. 

Praha zatím pro bezdomovce zajistila dvě stanová místa na Císařské louce a v Troji a ubytovny na Vackově v Praze 3, v Michli, na Harfě a v Holešovicích. Další kapacity město plánuje otevřít, ve hře je například možnost zřídit denní centrum na strahovském stadionu.Naopak původně zvažovaná možnost nastěhovat lidi bez přístřeší do nevěstince Showpark v Pražské tržnici v Holešovicích z důvodu negativního stanoviska hygieniků padla. Z hygienických důvodů byla uzavřena také loď Hermes. Další ubytovny by se měly otevřít příští týden, město zvažuje využití strahovského stadionu nebo bývalých kasáren v Karlíně, které mu zapůjčil stát.

,