Autokino na Žižkově táhne, hlásí skoro vyprodané projekce do konce května

  • 8
Kvůli epidemii koronaviru se po celém Česku uzavřely divadla, kina i hudební kluby. Mnoho umělců svá vystoupení přesunula do virtuálního prostoru, festival ArtParking se však rozhodl alespoň částečné živé umění vrátit do veřejného prostoru.

„Sledovat divadlo živě přes internetovou webkameru nebo poslouchat streamovaný koncert je fajn, ale trochu jako líbání přes roušku. Myslíme, že živé umění nutně potřebuje sdílený okamžik tady a teď,“ uvádí organizátoři.

Festival zatím probíhá od minulého týdne v Praze a využívá prostor nákladového nádraží na Žizkově a holešovické tržnice. Inspiroval se tzv. drive-in kiny, které u nás většina lidí zní spíše z hollywoodských filmů. Nejedná se však pouze o filmové projekce, ale o i divadelní představení nebo koncerty. Plánují se i například bohoslužby nebo vystoupení sportovců.

Lístky na představení se prodávají online, návštěvníci pak pouze přijedou na zarezervované místo ve svém voze, který nemusí během celého promítání opustit a mohou si tak užívat kultury na čerstvém vzduchu a zároveň dodržují bezpečné rozestupy a nařízení vlády.

„Zájem je velký, z čehož máme radost. Večerní projekce jsou téměř vyprodané,“ uvedla PR manažerka projektu Dominika Pfister. Pro velký zájem diváků organizátoři přidali také promítání filmů pro děti v dopoledních hodinách.

Festival bude probíhat do konce května až a v jednání jsou i představení v dalších městech. Zda bude pokračovat i po ukončení omezení provozu kulturních institucí kvůli epidemii koronaviru se organizátoři rozhodnou podle situace.

Očekávají, že právě autokino by mohlo fungovat i nadále. „Jedná se o výjimečný zážitek, který jindy nemáte možnost zakusit,“ dodala Dominika Pfister.