Řidič autobusu (na fotce uprostřed), který podle obžaloby loni v létě srazil a...

Řidič autobusu (na fotce uprostřed), který podle obžaloby loni v létě srazil a usmrtil prvňáka ve Slaném, při líčení u soudu (14.10. 2021) | foto: Robert Božovský, MF DNES

Obhájce odmítl vinu pantoflí na tragické jízdě autobusu, šoféra chce zprostit

  • 39
Státní zástupkyně Klára Loudová dnes před kladenským soudem navrhla v závěrečné řeči podmíněný trest pro řidiče autobusu, který podle obžaloby loni v létě srazil a usmrtil prvňáka ve Slaném. Konkretně jde o dvouletý trest s podmínkou na 40 měsíců a zákaz činnosti. Podle obhájce nemohlo při tragédii hrát roli to, že řidič měl na nohou gumové pantofle.

Autobus loni v červnu na slánském autobusovém nádraží narazil do zastávky, u níž stáli lidé. Obhájce trvá na zproštění obžaloby a na tom, že plynový pedál autobusu se mohl zaseknout kvůli technické závadě. Dítě po nehodě zemřelo na místě, další tři lidé včetně bratra zemřelého utrpěli zranění.

Podle obhájce nemohlo při tragédii hrát roli to, že řidič měl na nohou pantofle.

I žalobkyně toto uznává. Obutí podle ní v konečném důsledku vliv na výsledek nehody nemělo. „Hlavní příčinou byla špatná technika jízdy obžalovaného a nepřiměřená rychlost vozidla. Jízdu nezvládl. Je za nehodu plně zodpovědný,“ je přesvědčena.

Tragická nehoda nastala při náhlém zrychlení autobusu. Technickou i elektrotechnickou závadu vyvrátili podle obžaloby znalci. Ti posuzovali, zda mohl havárii způsobit například zaseknutý plynový pedál. Jeden ze znalců dnes u soudu řekl, že tato varianta byla vyloučena zkoumáním.

Obhájce poukázal na možnost, že případné zaseknutí pedálu nemusí být při zkouškách možné opakovat. Pozastavil se nad tím, že znalec pedál nezajistil, ale do autobusu byl namontován nový.

Soud dnes přednesl posudek, podle kterého nebyl řidič pod vlivem alkoholu, drog ani jiných látek.

Podle posudku zaměstnavatele má nekonfliktní povahu a je spolehlivý. Rodině školáka napsal omluvný dopis, v něm uvedl, že jediný, kdo selhal, byl on sám. Nabídl také odškodnění nad rámec pojistky.

Dnes vypověděl, že jakmile zaznamenal, že autobus zrychluje, domníval se, že se zasekl plyn, a snažil se situaci vyřešit prošlápnutím pedálu. „Pak jsem viděl lidi před sebou a strhl jsem to,“ dodal řidič. Chtěl se vyhnout dalším lidem, kteří stáli poblíž.

Nehoda samotná je podle něj také pro něj stále zátěží. „Na psychiatrii se z toho léčím dodnes,“ podotkl ještě.

Po nehodě záchranáři ošetřili dva zraněné na místě, jednoho dospělého převezli do slánské nemocnice.

,
Témata: havárie, Slaný