Anonym nahlásil bombu na Pražském hradě. (4. ledna 2022) | foto: Policie ČR

Muž pod přezdívkou Král světa hrozil bombou na Hradě, dostal podmínku

  • 0
Soud uznal vinným z šíření poplašné zprávy muže, který v lednu hrozil odpálením bomby v areálu Pražského hradu. „Král světa“, jak se dotyčný sám nazýval, dostal podmínku.

Odpálením bomby v areálu Pražského hradu hrozil na začátku ledna 37letý muž z Jablonecka, svou pohrůžku anonymně oznámil na tísňovou linku. Policie tehdy Hrad pro návštěvníky předčasně uzavřela.

Muže policisté zadrželi ještě téhož dne a později byl vzat do vazby. Podle kriminalistů měl navíc v úmyslu ve výhrůžkách pokračovat.

„Nyní muže soud uznal vinným z přečinu šíření poplašné zprávy a uložil mu sedmiměsíční podmínku,“ napsali v úterý policisté na Twitteru. „Nebuď jako Král světa!“ dodali.

Rozhodnutí jabloneckého soudu je pravomocné. Muži hrozily až tři roky vězení.

Všichni lidé, kteří přijdou na Pražský hrad, musejí projít bezpečnostní kontrolou podobně jako na letišti. Kontrolují se jim i zavazadla. Hrad je podle prezidentské kanceláře v rámci možností veřejnosti přístupný.

Kontroly provádí republiková policie na základě vlastní analýzy rizik z května 2021. Kontroly byly zavedeny v roce 2016, loni byly po velikonoční přestávce obnoveny.