ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Akademie může lékařům sterilizovat předměty, použije na to radiaci

  • 4
K sterilizaci předmětů mohou v době krize kvůli koronaviru zdravotníci zdarma využít cyklický elektronový urychlovač Akademie věd ČR. Přístroj provádí sterilizaci bez zvýšení teploty, hodí se tedy i pro předměty ze syntetiky.

Podle Akademie věd ČR lze zařízení Mikrotron MT25 v krytu civilní obrany pod pražským Vítkovem využít především k sterilizaci lékařských výrobků na jedno použití vyrobených například z plastu, pryže či buničiny.

Radiační sterilizace má v porovnání s postupem pomocí tepla, páry, chemických plynů či tlaku několik výhod.

„Vysoká schopnost záření pronikat látkou způsobuje efektivní hubení zárodků na předmětech různých tvarů, tloušťky, materiálového složení a konzistence, a to stejnoměrně ve všech vrstvách,“ řekl Petr Lukáš, ředitel Ústavu jaderné fyziky AV.

Proces je také rychlý. „Sterilizační dávka je tu dosažena v průběhu několika minut. Samozřejmě v závislosti na počtu, velikosti a geometrickém uspořádání ozařovaných předmětů,“ doplnil ředitel. Podle Lukáše má urychlovač také „minimální požadavky“ na obalový materiál.

Urychlovač pro tyto potřeby běžně využívají zaměstnanci ústavů akademie, vysokých škol a dalších výzkumných pracovišť. AV zdůraznila, že postup je bezpečný a zařízení nezpůsobuje radioaktivitu ozařovaných předmětů.

,