Zpronevěřila peníze klientů seniorského domova, soud jí snížil trest

  • 4
Krajský soud v Plzni snížil trest šéfce dnes už neexistujícího seniorského domova ve Zbůchu na Plzeňsku na 4,5 roku. Původně si měla za zpronevěru odsedět šest let. Zdeňka Hollá připravila staré a nemohoucí klienty o dva miliony korun, které jí dali do úschovy.

Verdikt Krajského soudu v Plzni je pravomocný. Hollá uspěla s odvoláním proti původnímu šestiletému trestu.

Senát odvolacího soudu dospěl k tomu, že původní trest, i když byl jen jeden rok nad spodní hranicí trestní sazby za zpronevěru, byl v tomto případě nepřiměřeně přísný. Žena musí také nahradit způsobenou škodu. ¨

„Její jednání je neomluvitelné. Poškozenými jsou většinou bezbranní senioři, jednání se dopouštěla po delší dobu. Při rozhodování o výši trestu jsme zohlednili přiznání paní obžalované i řádný život před spácháním trestné činnosti. Peníze klientů, kteří jí je svěřili do úschovy, nepoužila jen pro osobní účely, většina šla do zajištění fungování zařízení pro seniory,“ vysvětlila soudkyně změnu výše trestu.

Zdeňka Hollá zařízení provozovala společně se svým mužem. Ten podle spisu řešil provozní a technické věci, o financích rozhodovala právě obžalovaná. „Manžel nevěděl o tom, jak jsou peníze použité,“ uvedla žena při jednom z výslechů.

Lidé jí peníze svěřovali do úschovy v přesvědčení, že když budou potřebovat, okamžitě je dostanou, nebudou muset jet nikam do banky. Jenže podle spisu se opakovaně stalo, že když si řekli třeba o kapesné, nedostali ani korunu.

Ve spisu je svědecky doloženo několik případů. Například jedna klientka při nástupu do zařízení měla 200 tisíc v hotovosti a stejnou částku na spořitelní knížce. Peníze z ní jeli vybrat a následně byly svěřené do úschovy. Když je pak žena chtěla vyplatit, souzená žena jí podle spisu řekla, že nedostane nic.

Další pracovnice domu jako svědkyně popsala, že po úmrtí jedné z klientek zařízení dostala zaměstnankyně příkaz, ať rozepíše 80 tisíc korun na služby, které ale klientce nebyly poskytnuté.

Podle účetní šéfová peníze klientů použila třeba na zajištění dovolené nebo krmení pro psa.

Policie se případem začala zabývat po anonymním udání. Zařízení fungovalo od roku 2011 do roku 2013.

Zpronevěra i neoprávněné podnikání

Kromě zpronevěry byla žena odsouzena i za neoprávněné podnikání. Podle soudců provozovala hostinskou činnost, když klientům vařili a ti za to platili, ač na to provozovatelé neměli živnostenské oprávnění.

Když měla přijít do zařízení kontrola, podle bývalých zaměstnanců se rychle schovávaly potraviny a mrazáky, aby kontroloři nezjistili, že se tam vaří. Živnostenský list neměla společnost provozující seniorský dům ani na ubytovací služby.

Policisté Hollou obvinili i z dotačního podvodu. Když žádala o dotaci, zatajila, že dluží na zdravotním a sociálním pojištění. Za to ji už v minulosti krajský soud potrestal podmínkou.

Hollá je od konce letošního května ve vazbě. Soudce Okresního soudu Plzeň-sever na ni před tím vydal mezinárodní zatykač, protože nechodila k soudu a přestěhovala se do Německa, kde i pracovala.