ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Dětská pohotovost v Tachově se od Nového roku omezí, chybějí lékaři

  • 1
S nedostatkem pediatrů se potýkají lidé v Tachově. Dětská pohotovost proto bude fungovat bez omezení pouze do konce roku. Poté nabídne své služby od pondělí do pátku od 16 do 21 hodin, o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin.

„Bohužel městu hrozilo i to, že se od Nového roku bude muset pohotovost úplně zrušit,“ nastínil radní Matouš Horáček. Nakonec pojede od 1. ledna v omezeném režimu. „Mimo provozní dobu se prosím s akutními problémy obracejte přímo na rychlou záchrannou službu,“ vzkázal občanům radní.

Počet ošetřených pacientů dětské pohotovosti přitom každoročně stoupá - letos to bude zhruba 6000 ošetřených dětí a dorostenců. „Nechceme je nechat na holičkách. Pohotovost totiž často supluje chybějící ambulantní pediatrickou péči. Někteří pacienti již nyní nemají svého pediatra. Díky iniciativě města, vedení polikliniky a místních pediatrů se nám podařilo zachovat provoz pohotovosti i po Novém roce. Bohužel nelze nadále poskytovat službu v plném rozsahu,“ sdělil ředitel polikliniky Petr Tuháček.

Tachovu se podle radního Horáčka dlouhodobě nedaří najít nové pediatry, přestože město nabízí lékařům bydlení a poliklinika vybavenou ordinaci. „Nově proto město připravuje také systém finančních pobídek. Naléhavost problému vyžaduje intenzivní práci. Hledáme dětské lékaře nejen pro lékařskou službu první pomoci neboli dětskou pohotovost, ale i pro rozšíření sítě dětských ambulancí,“ vysvětlil radní s tím, že problém je celorepublikový.

Alarmující podle Horáčka je, že 33 procent pediatrů je ve věku nad 65 let a 14 procent od 60 do 65 let. Podle místostarostky Venduly Machové by mohli být řešením lékaři z Ukrajiny, kteří na Tachovsku k dispozici jsou, ale je u nich problém s uznáváním odborné aprobace. Musí projít odbornou zkouškou v českém jazyce a splnit praxe v rozsahu minimálně šesti měsíců na akreditovaném pracovišti. „Do budoucna se toto řešení ale nabízí,“ sdělila Machová.