Rekonstrukcí původních veřejných záchodků vznikla tato malebná kavárna u parku...

Rekonstrukcí původních veřejných záchodků vznikla tato malebná kavárna u parku Homolka v Plzni. | foto: Stavba roku Plzeňského kraje

Porota ocenila i Palubu Hamburk, veřejnost zaujala kavárna u Homolky

  • 1
Paluba Hamburk, upravené veřejné prostranství u Hlavního nádraží v Plzni, bytový dům v Jetelové ulici v Plzni a Útulnoff v Milínově na Plzeňsku získaly ocenění Stavba roku Plzeňského kraje 2021. Z 19 nominovaných objektů obdržela ocenění ještě další díla.

„Cenu veřejnosti si za největší počet hlasů v internetovém hlasování vysloužila přeměna nevyužívaných prostor u plzeňského parku Homolka na kavárnu. Ta byla ohodnocena i Cenou poroty,“ informovala Hana Kulawiaková z organizačního týmu soutěže.

U Paluby Hamburk, která uspěla v kategorii veřejná prostranství, porota ocenila inovativní přístup k řešení městských prostorů. Podle poroty Paluba Hamburk znamená pro Plzeň významný krok ke zvýšení kvality veřejného prostoru. Za Palubou Hamburk stojí renomovaná plzeňská společnost projectstudio8.

Stavba roku Plzeňského kraje 2021

Na volné ploše u postranního vstupu na vlakové nádraží v Plzni a na autobusový terminál vyrostlo modulové městečko Paluba Hamburk. (13. 7. 2021)

V kategorii sportovních a volnočasových staveb zvítězila nevelká dřevostavba Útulnoff Milínov. Porotcům se líbilo netradiční řešení rekreačního objektu, který zapadá do okolní přírody. Autory návrhu stavby jsou architekti Jan Tyrpekl a Jaroslav Kejř.

Mezi stavbami pro bydlení si titul Stavba roku Plzeňského kraje vysloužil bytový dům Jetelová v Plzni. Hodnotitelé ocenili citlivé urbanistické i architektonické řešení. Autorem návrhu je známý plzeňský architekt Radek Dragoun.