Policisté ve středu dopoledne hledali muže, který po předchozí hádce odešel z domova i s malým dítětem. Měli důvodné obavy o jejich zdraví a životy. | foto: Policie ČR

Muž hrozil ženě i dítěti smrtí, pak s kojencem odjel. Je obviněný z braní rukojmí

  • 9
Policisté zveřejnili podrobnosti k případu Plzeňana, který ve středu po hádce odešel z domova i s malým dítětem, a spustil tak rozsáhlou pátrací akci. Drama začalo, když se muž nejprve zamkl se ženou a jejich dítětem v kuchyni. Ženu napadal a s nožem jí hrozil smrtí. Když jí přišel na pomoc příbuzný, útočník vyhrožoval i dítěti. Nakonec s ním odjel pryč.

Po muži a jeho pětiměsíčním dítěti pátraly desítky policistů ve středu v dopoledních hodinách. Po zhruba hodině se jim dvojici podařilo najít v jednom plzeňském baru.

Policisté tehdy k incidentu nesdělili bližší informace. Vysvětlovali to tím, že by mohl být narušen zdárný průběh trestního řízení. Uvedli jen, že měli důvodnou obavu o zdraví a život muže i dítěte. Nebylo však jasné, z čeho tak usuzují.

Dnes již přiblížili, co se v rodinném domě v Křimicích ve středu ráno odehrávalo. Oznámili také, že muže obvinili z trestného činu braní rukojmí. Hrozí mu nepodmíněný trest v délce pět až dvanáct let.

„Mezi partnery došlo k rozepři kvůli jejich vzájemnému soužití. Muž se zamkl společně se ženou a jejich dítětem v kuchyni. Tam svoji partnerku vulgárně urážel a fyzicky napadal,“ popsala krajská policejní mluvčí Pavla Burešová.

Agresivita se ale stupňovala, muž začal s nožem v ruce ženě vyhrožovat, že ji zabije. Ženě přišel na pomoc jeden z rodinných příslušníků, který rozrazil dveře do kuchyně.

Agresor na to zareagoval tak, že svoji zlost obrátil proti svému dítěti a začal vyhrožovat, že zabije i je. „Zmocnil se ho, vyskočil s ním z přízemního okna domu ven na ulici, spoře oblečené dítě naložil do auta, respektive jej položil na sedadlo, a odjel s ním neznámo kam,“ pokračuje mluvčí.

Muže s dítětem začali ihned hledat policisté. Hned zjistili, že auto, kterým muž odjel, je zaparkované nedaleko domu a že tedy musel dál jít s dítětem pěšky. Prohledávali proto pomocí vrtulníku i dronů místa, kde by se dvojice mohla nacházet.

Po chvíli byli policisté úspěšní, oba našli v pořádku v jednom baru. Miminko předali matce a muže podrobili testu na omamné a psychotropní látky. „Test měl pozitivní hodnoty na THC, kokain a amfetamin. Po lékařském vyšetření spojeném s odběrem biologického materiálu byl převezen do cely,“ řekla Burešová.

Úspěšný konec měla pátrací akce po muži s pětiměsíčním dítětem (2. 8. 2023)