Požár v Kydlinách na Klatovsku zničil hospodářskou budovu a zasáhl i obytné...

Požár v Kydlinách na Klatovsku zničil hospodářskou budovu a zasáhl i obytné části domu. (21. června 2023) | foto: HZS Plzeňského kraje

Požár v Kydlinách zničil stodolu, zasáhl i obytné části domu

  • 0
Hasiči ze širokého okolí se ve středu vpodvečer sjížděli k požáru hospodářského stavení v Kydlinách na Klatovsku. Škoda podle prvních odhadů s jistotou přesáhne milion korun, příčina požáru zatím není jasná.

Poplach byl profesionálním i dobrovolným jednotkám z Klatov a okolí Kydlin vyhlášen před devatenáctou hodinou. Hlášený byl požár střechy, k hořící budově jeli hasiči devíti jednotek. Při zdolávání požáru používali i výškovou techniku.

Kolem 20. hodiny měli hasiči požár lokalizovaný. „Kromě samotného hašení jsme se zaměřili i na ochranu okolních objektů. Stodola byla požárem zasažená kompletně, na obytné části byl zasažený krov a podstřešní prostor,“ vypočítal Poncar.

Po více než hodině byla obytná budova uhašena, hasiči rozebírali střešní konstrukci a termokamerou kontrolovali, zda někde nejsou skrytá ohniska. Ve stodole, kterou plameny kompletně zničily, v té době probíhalo dohašování. Nikdo se během požáru nezranil.

Klatovsko bylo společně s Domažlickem nejpostiženější částí kraje přechodem fronty doprovázené silným větrem, deštěm a poryvy větru. Hasiči v kraji v době největšího řádění živlů vyjížděli i dvakrát do minuty, většinou k popadaným stromům na silnice, přes koleje, do trolejí nad železničními tratěmi, v Sušici i k části utržené střechy ze zdravotnické budovy.

Českem se prohnaly bouřky. Stromy brzdí dopravu, desetitisíce lidí bez proudu

Hasiči pracovali s verzí, že požár mohl způsobit blesk. Ve čtvrtek ráno uvedli, že zásah bleskem vyloučili. „Zjišťování pravé příčiny pokračuje,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.


Témata: požár, Klatovsko