V centrech měst Plzeňského kraje se od pátku do neděle rozsvítily vánoční stromy

  • 1
Zhruba polovinu náměstí Republiky v Plzni zaplnili v neděli večer lidé, kteří se přišli podívat na vánoční trhy a rozsvícení ozdobeného stromu. O vylepšení atmosféry akce v první adventní neděli se postaralo víkendové sněžení. Rozsvěcení stromu už tradičně v Plzni dokáže přitáhnout tisíce lidí.

O kulturní program se po 16. hodině postaraly Dětský pěvecký sbor opery Divadla J. K. Tyla Kajetán, Plzeňský MLS a Step by step studio. Později přišli na řadu členové muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla a vystoupení zpěvačky Terezy Maškové.

Vánoční strom – smrk ztepilý vysoký 15 metrů – vyrostl v Dýšině a Plzeňanům jej daroval Václav Kabrna.

Výzdoba stromu trvala několik dní a hotová byla už 17. listopadu. Město Plzeň tím vyšlo vstříc filmařům, kteří ozdobený plzeňský vánoční strom využili při natáčení krátkometrážního filmu Bomba režiséra Víta Klusáka. „Celková délka světelných řetězů, které strom zdobí, dosahuje ke čtyřem kilometrům. Výzdoba je doplněna světelnými hvězdami, LED padajícím světlem, plastovými ozdobami a světelnou špičkou na vrcholu stromu,“ uvedla Hana Josefová z magistrátu.

Praha rozsvítila strom, do ulic vyjela flotila vánočních tramvají

Vánoční trhy na náměstí Republiky v Plzni potrvají do 23. prosince.
Už v pátek se rozsvítil vánoční strom v Klatovech. V sobotu pak v na Masarykově náměstí v Rokycanech, kde v centru stojí 13 metrů vysoká jedle z Kyšic. Náměstí zaplnilo na pět desítek stánků prodejců na vánočních trzích.

„Letošní ročník adventních trhů je velmi silný, máme přihlášeno na pět desítek stánkařů, kteří nabízí vánoční dekorace, keramiku, svařené víno nebo langoše,“ řekla Anna Chromá z rokycanského městského úřadu.

I v Domažlicích se vánoční strom rozsvítil na náměstí Míru v sobotu. Při slavnostní akci vystoupili žáci ZUŠ Jindřicha Jindřicha a byly otevřené čtyři dřevěné stánky, kde se prodávaly svaření víno, punč, koblížky, dřevěné dekorace, jmelí, adventní věnce a med.