Klášter benediktinů v Kladrubech na Tachovsku prochází další rekonstrukcí. Za...

Klášter benediktinů v Kladrubech na Tachovsku prochází další rekonstrukcí. Za peníze z evropského dotačního programu bude obnoven starý konvent a rajská zahrada. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Začala největší rekonstrukce v novodobé historii kláštera Kladruby

  • 0
V uplynulých dnech začala v klášteře v Kladrubech na Tachovsku rozsáhlá rekonstrukce. Projekt částečné obnovy barokního areálu vyjde na téměř 150 milionů korun. Návštěvníci se nově podívají do dosud nepřístupných prostor starého a nového konventu, kde vzniknou dvě prohlídkové trasy.

Na místo už dorazila těžká technika. Dělníci teď pracují v rajské zahradě. Postupně upraví její terén a navýší ho asi o tři metry, aby odpovídal původní úrovni.

„Máme u toho samozřejmě archeology, kteří například na jedné fasádě odkryli raně barokní sokl. Ten byl zasazený do ještě staršího středověkého zdiva,“ zmínil kastelán Milan Zoubek jednu ze zajímavostí, na kterou odborníci narazili.

Do konce roku je v plánu především bourání. Až pak přijde na řadu proměna vybraných interiérů.

„Jednotlivé objekty byly v minulosti nevhodně upravovány a využívány. K jejich špatnému stavebně-technickému stavu přispěla i absence řádné údržby. Snahy o jeho záchranu a obnovu přišly až v sedmdesátých letech minulého století. Tímto projektem chceme na úsilí navázat,“ sdělila generální ředitelka Národního památkového ústavu, pod nějž kladrubský klášter spadá, Naďa Goryczková. 

Návštěvníci si prohlédnou jídelnu i noviciát

První prohlídkový okruh přiblíží zájemcům život v benediktinském řádu. Lidé se podívají do mnišských cel vybavených zrestaurovanými kousky nábytku, které doplní repliky. „Při přípravě jsme vycházeli z dochovaných inventářů z roku 1785 a dobových analogií,“ řekl kastelán.

Chybět nebude společná jídelna, noviciát nebo místnost představující činnosti, jimž se benediktini věnovali. „Ukážeme předměty spojené s vázáním knih, měřením času, kartografií a také botanikou. Budou tady grafické listy, plány, mapy, kůže, funkční přístroje, sušené květiny nebo tinktury,“ vyjmenoval Zoubek.

Součástí trasy se stane rajský dvůr rozdělený do čtyř čtverců. Každá část bude symbolizovat jeden typ klášterní zahrady. Návštěvníci tady najdou byliny, zeleninu, stromy a keře a také květiny spojené s liturgií.

„Vysázíme sem 84 druhů rostlin a 540 kusů růží. Vzniknou tady dvě schodiště a kašna,“ uvedl.

Procházka skončí v kostele Nanebevzetí Panny Marie, který byl dosud jako jediný z celého barokního komplexu přístupný. Chrám, který na počátku 18. století přestavěl ve stylu barokní gotiky slavný architekt Jan Blažej Santini Aichel, patří k velkým lákadlům v kraji. Loni ho navštívilo 13 tisíc lidí.

Druhý okruh přiblíží knížecí rod Windischgrätzů, kterým areál mezi léty 1825 až 1945 patřil. „Výstava představí historii, dále Alfréda a Eleonoru, což jsou nejvýznamnější osobnosti, a pak naváže stávající expozice knihovny, která čítá zhruba 25 tisíc svazků. Lidé uvidí předměty denní potřeby, ale i kopie důležitých listin, grafických listů nebo oděvů,“ nastínil kastelán.

Projekt vyjde na skoro 150 milionů korun. Většina sumy jde z evropských dotací. Hotovo bude do konce roku 2022, památka pro turisty otevře až následující sezónu. V areálu pak příchozí najdou odpočinkovou zónu, nové toalety, přibudou rovněž výstavní a konferenční prostory.