Dálniční přivaděč u Vysoké už plně slouží řidičům, míjí Horní Lukavici

  • 4
Řidičům se dnes otevřel obchvat Horní Lukavice na Plzeňsku. Stavba je součástí šestikilometrového dálničního přivaděče od Vysoké k Přešticím. Řidičům se tak zrychlí doprava mezi Plzní a Přešticemi. Jezdit tady budou smět rychlostí 110 kilometrů za hodinu.

Letos v květnu zprovoznilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jeden pás první čtvrtiny prodlužovaného dálničního přivaděče od Plzně k Přešticím.

Řidiči by měli být po nezbytných úpravách provozu a osazení nového dopravního značení vpuštěni na celou přeložku silnice I/27 Šlovice - Přeštice dnes kolem čtvrté až páté hodiny odpoledne. Po poledni už mohli projíždět po nové komunikaci ve směru z Plzně na Přeštice. Komunikace stála 1,276 miliardy korun.

„Komunikace I/27 je významným silničním tahem s vysokým podílem těžké nákladní dopravy. Hotová přeložka zrychlí dopravu mezi Plzní a Přešticemi. Řidiče jistě potěší, že se zde bude jezdit rychlostí 110 kilometrů za hodinu. Od hluku a exhalací se uleví i občanům Horní Lukavice. Přes obec doposud jezdilo zhruba 20 tisíc vozidel denně,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Nová čtyřproudová silnice odvede nejen tranzitní dopravu z Horní Lukavice, ale stavbou se odstranily nevhodné úseky v prostoru křižovatek Vysoká, tedy místo s vysokou nehodovostí, a dále křižovatky u Chlumčan a křižovatky se silnicemi III. třídy na Dnešice a Horní Lukavice. Součástí nové silnice jsou dvě mimoúrovňové křižovatky a osm mostů.

Celkové prodloužení dálničního přivaděče mezi Vysokou a místem, kde se na něj jednou bude připojovat obchvat Přeštic, měří šest kilometrů. Stavba začala v červnu 2020, kompletně zprovozněná by měla být příští rok v září.

„Na této silnici dále budujeme obchvat Klatov, který bude zprovozněn v příštím roce, a ve vysoké fázi přípravy již máme také obchvat Přeštic,“ doplnil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

24. května 2023

,