Martin Baxa (ODS)

Martin Baxa (ODS) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Primátorem Plzně bude Baxa z ODS, koalici vytvořil s ANO, TOP 09 a ČSSD

  • 22
Po dlouhém nočním jednání byla v Plzni vytvořena koalice, která obsadí 33 ze 47 křesel v zastupitelstvu. Volby vyhrálo ANO, získalo však stejně mandátů jako druhá ODS. Primátorem se nakonec stane Martin Baxa, který dostal nejvíce preferenčních hlasů.

ANO i ODS usilovali o post primátora, ANO však nakonec ustoupilo a jejich volební lídr v Plzni Roman Zarzycký se stane prvním primátorovým náměstkem.  ANO by mělo mít v devítičlenné radě čtyři lidi, ODS bude mít v tři místa, TOP 09 a ČSD po jednom.

V opozici skončí KSČM, Piráti a KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň.  ANO volilo 22,2 procenta lidí, ODS 22,11 procenta, což oběma vyneslo 13 mandátů.

Jak dopadly městské obvody

  • Slovany - koalice ODS s TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL. Starosta - Lumír Aschenbrenner (ODS)
  • Plzeň 3 - koalice ANO s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Starosta - David Procházka (ANO)
  • Doubravka - koalice ANO s ODS a TOP 09. Starosta - Tomáš Soukup (ANO)
  • Lochotín - koalice ODS s ČSSD, TOP 09, Pro Plzeň a KDU-ČSL. Starostka - Helena Řežábová (ODS)

Obě strany šly původně na jednání s tím, že chtějí post primátora pro sebe. Strany budoucí koalice by měly v nejbližších dnech podepsat memorandum o spolupráci, zhruba za týden až deset dnů pak koaliční smlouvu.

Rovněž minulé komunální volby v Plzni vyhrála ANO těsně následovaná ODS. Třetí skončila už s odstupem ČSSD, všechny tři strany ale měly po deseti mandátech. Na koalici se nakonec dohodla ODS, ČSSD, lidovci a Občané patrioti. ANO skončilo v opozici.

,