V Plzni začala proměna parku za obchodním domem Plaza .Nejvýraznější částí...

V Plzni začala proměna parku za obchodním domem Plaza .Nejvýraznější částí upraveného parku se stane zpevněná plocha, nad kterou bude speciální osvětlovací sestava. | foto: Městský obvod Plzeň 1

Park u Mže za plzeňskou Plazou se mění, nabídne místo pro kulturu i sport

  • 5
Oblast podél břehu řeky Mže za obchodním centrem Plaza v Plzni se po letech dočká zásadních úprav. Zatím jsou naplánované úpravy za téměř čtyřicet milionů korun. Nejvýraznějším prvkem bude víceúčelová zpevněná plocha, nad kterou bude speciální osvětlovací sestava.

Jedná se o prostor, který byl dříve součástí plzeňského výstaviště a býval využívaný i v rámci hudebního festivalu Porta. V posledních letech se tam odehrává například Sportmanie.

Zástupci města se rozhodli oblast zvelebit a vytvořit v ní lepší podmínky pro sportovní nebo kulturní akce. Práce na místě se už rozjely a lokalita je proto uzavřená pro pěší nebo cyklisty.

Impulz ke zvelebení oblasti dali zástupci městského obvodu Plzeň 1, když přišli s požadavkem, aby město v místě vybudovalo dráhu pro inline bruslaře.

První etapa revitalizace by podle dosavadního plánu měla skončit v srpnu 2022. „V průběhu příštích měsíců vznikne v lokalitě nový prostor s charakterem parku vhodným jak pro rekreaci, tak pro veřejné akce různého charakteru. Vybudují se zde tři nová hřiště, inline dráha, zázemí pro volnočasové aktivity, grilovací a pikniková sezení nebo herní prvky pro děti,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa z ODS.

Nejvýraznějším prvkem se v centrální části území stane víceúčelová zpevněná plocha, nad kterou bude speciální osvětlovací sestava. Tak se rozšíří možnosti využití prostoru například pro pořádání koncertů nebo divadelních představení.

Areál u řeky Mže vznikl v 70. letech minulého století a od té doby neprošel velkými změnami. 

„Když přišel první městský obvod s návrhem udělat tady inline dráhu, byl to podnět zamyslet se nad celkovou koncepcí parku a jeho úpravami, které by lépe vyhovovaly požadavkům na jeho užívání nejen obyvateli města, ale i městem samotným při pořádání větších akcí. Park se nachází v centru Plzně, chceme z něj vytvořit příjemné místo pro setkávání obyvatel,“ řekl náměstek primátora Pavel Šindelář  z ODS.

Plánovaná revitalizace se odehraje ve dvou etapách. První se bude týkat úprav zeleně a vzniknou nové plochy s trvalkami a stromy. 

„Bude vysázeno 88 vzrostlých stromů. Změní se také síť cest. Ty stávající umožňující průchod a průjezd cyklistů areálem od obchodního centra, od Lochotínské lávky a z Lochotínské ulice zůstanou,“ popsala Jana Pechová ze Správy veřejného statku města Plzně.

Malý amfiteátr bude sloužit dál

Přibude čtyři metry široký a 639 metrů dlouhý inlineový vnitřní okruh a kolem něj 757 metrů dlouhý vnější okruh hlavně pro pěší. Bude mít mlatový povrch a na třech místech dovede chodce ke schodištím k řece.

Na konci první etapy revitalizace budou do parku umístěny lavičky, odpadkové koše a herní prvky.

Park zůstane jako rovinatá travnatá rekreační plocha se stromy. V okolí budou zachovány některé stávající plochy určené pro sport a pořádání různých akcí.

Malý amfiteátr bude po obnově sloužit návštěvníkům dál. Okrajové části parku budou vyčištěny od invazivních bylin a náletových dřevin.

Ve druhé etapě obnovy má vzniknout zahloubený skatepark ve východní části lokality, který nahradí ten stávající. O termínu druhé etapy ale zatím není rozhodnuto.