Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plzeň v srpnu rozšíří placené parkování, v září přijde další vlna

  14:21
Pro řidiče v Plzni bude stále složitěji hledat místa pro bezplatné parkování v části Petrohrad a širším centru města. V půlce prázdnin přibudou nové ulice, kde bude parkování možné jen za peníze.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Deset korun za hodinu a maximálně 60 korun za celodenní parkování v pracovních dnech. Tolik zaplatí řidiči za odstavení auta od prvního srpna v ulicích plzeňského Petrohradu, v nové zóně od hlavního vlakového nádraží k hale Lokomotivy.

„Zpoplatněné bude celé území mezi ulicemi Lobezská, Železniční, Slovanská a Plzenecká, respektive Táborská. Rezidenti s trvalým pobytem v dané lokalitě zaplatí za parkovací kartu 700 korun na rok, pro ostatní předplatitele stojí parkovací karta 7 000 korun na rok,“ řekl Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně.

Podle náměstka primátora pro dopravu Michala Vozobuleho je rozšiřování placeného parkování do dalších oblastí města reakcí na stížnosti místních, že nemají kde parkovat. Částečně je to i kvůli rostoucím počtům aut v rodinách. Město chce omezovat především případy, kdy lidé dojíždějící pravidelně do Plzně nechtějí za parkování platit a proto se snaží nechávat auta v nezpoplatněných oblastech co nejblíže centru města nebo svému zaměstnání.

Nové placené parkování v Plzni. | foto: MM Plzně

„Zatímco na západě počet aut na obyvatele klesá, u nás je bohužel stále trend opačný. A s tím rostou i nároky na parkování. Vybudování jednoho parkovacího místa stojí městskou kasu až 125 tisíc korun, jeho roční údržba pak přibližně 750 korun. Cena roční parkovací karty pro rezidenta tak v podstatě pokrývá jen náklady na údržbu,“ řekl Vozobule.

Od prvního září se placené parkování rozšíří do téměř celé oblasti mezi Klatovskou, Tylovou. Přemyslovou a Kotkovou ulicí. V menší části ulic se platí už nyní, je tam zóna F, kde se za hodinu parkování platí 10 korun. Nově se celá oblast přesune do zóny C s hodinovou sazbou 20 korun.

Prioritou je parkování místních

„Důvodem přeřazení některých ulic do zóny C je velké vytížení parkovacích stání, a tedy snaha o regulaci parkování a zajištění většího množství parkovacích stání hlavně pro rezidenty,“ řekla magistrátní mluvčí Adriana Jarošová.

Vedení centrálního městského obvodu v minulosti tvrdě bojovalo o to, aby zřizované placené parkování v jejich ulicí bylo kompenzované novými místy pro bezplatné parkování. Tak bylo spuštěné placené parkování u Klatovské třídy až po vybudování bezplatného parkoviště v místě bývalé odstavné plochy autobusů u Centrálního autobusového nádraží.

Plánované parkovací zóny

  • Roudná: rozšíření placeného stání do oblasti ohraničené ulicemi Lochotínská, Pod Záhorskem, kostelem Všech svatých a na Roudné
  • Petrohrad: rozšíření na celou oblast ohraničenou ulicemi Slovanská, Částkova, Lobezská, Železniční
  • Slovany: nová zóna ohraničená ulicemi Částkova, Slovanská, Slovanská Alej, Koterovská, Libušínská a železniční tratí Plzeň - České Budějovice
  • Zahradní: nová oblast zpoplatněného parkovaní zahrnující celou oblast mezi ulicemi Papírnická, Slovanská, Malostranská a řekou Radbuzou
  • Zóna C: stávající zóna mimo historické centrum zahrne celou oblast mezi Přemyslovou, hranicí bude Kotkova ulice, Tylova a Klatovská
  • Zóna F: plánované rozšíření na celou oblast od řeky Mže k železniční trati Plzeň-Cheb, areálu Škodovky, hranici zóny C a Klatovskou třídu
  • Nová zóna E: zpoplatněné parkování se bude týkat i oblasti ohraničené řekou Radbuzou, ulicí U Trati, železniční tratí Plzeň - Klatovy a Fodermayerovým pavilonem

Starosta centrální plzeňské části David Procházka vysvětlil, že kompenzací rozšířeného placeného parkování od 1. září je pro řidiče letos otevřené parkoviště P+R pro 318 aut u přestupního terminálu Bory. I když není úplně zadarmo. Celodenní parkování je za 60 korun. V jeho ceně je ale i celodenní jízdenka na městskou dopravu, která běžně stojí 66 korun. Kdo má předplatné na městskou dopravu, zaplatí za celý den parkování 20 korun. I přesto parkoviště určené především dojíždějícím do Plzně není příliš využívané.

„Klíčové pro nás je, aby měli kde zaparkovat naši občasné, kteří tu bydlí. To, že nenajdou místo na zaparkování, vnímáme jako obrovský problém,“ řekl starosta Procházka.

Placeného parkování bude přibývat

Lidé, kteří v nově zpoplatněných oblastech trvale bydlí, si mohou koupit celoroční parkovací kartu za 700 korun. Ta by jim měla otevřít cestu ke snadnějšímu zaparkování, což se podle starosty ukazuje v ulicích, kde se už platí.

„Když si vzpomenu na Divadelní ulici, tam se dříve parkovalo ve dvou řadách. Po zavedení placeného parkování tam jsme dnes schopní běžně zaparkovat,“ podotkl Procházka.

I vedení města odvodňuje rozšiřování zón placeného státní stížnostmi od lidí, kteří kvůli nedostatku míst k odstavení aut požadují třeba na sídlištích nová parkoviště na úkor zeleně.

„Jsme přesvědčeni, že parkovací zóny spolu s budováním P+R parkovišť a spolehlivou veřejnou dopravou představují klíčové opatření rozumné parkovací politiky, která je nástrojem pro ovlivnění dopravy hlavně v centru. Teď rozšiřujeme parkovací zónu na Petrohradě a stávající zóny kolem Husovy ulice, další rozšíření západně od Klatovské či na Slovanech připravujeme,“ řekl náměstek primátora Michal Vozobule.

Nově vznikající zóny jsou koncipované jako smíšené, tedy pro rezidenty i pro lidi, co potřebují jednorázově zaparkovat a koupí si parkovací lístek.

„Zřízení zóny je výhodné zejména pro osoby s trvalým pobytem v území, protože si mohou zakoupit poměrně levné dlouhodobé parkovací oprávnění. Ostatní uživatele má přimět ke zkrácení doby parkování, většímu využívání jiných forem přepravy anebo k většímu využívání záchytných parkovišť mimo zpoplatněnou zónu,“ řekl vedoucí Úseku dopravního inženýrství Správy veřejného statku města Plzně Ondřej Vohradský, který je koordinátorem projektu.

25. června 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Celníci a policisté získali na přivaděči u Vysoké místo na kontroly aut

25. dubna 2024  9:57

Při prodlužování dálničního přivaděče od Vysoké k Přešticím vybudovali stavbaři u sjezdu na Dnešice...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...