Martin Švec čelí obžalobě z týrání zvířete. Podle spisu dělal na svém psovi...

Martin Švec čelí obžalobě z týrání zvířete. Podle spisu dělal na svém psovi pokusy a podával mu léky určené lidem. Hrozí mu až šest let vězení. (26. října 2021) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Přehnanou péčí svého psa málem zabil. Medik dostal za týrání podmínku

  • 22
Za týrání svého psa Artuše dostal medik Martin Švec u plzeňského okresního soudu podmíněný trest 18 měsíců na zkušební dobu dva roky. Soud mu dále uložil zákaz držení a chovu zvířat na pět let. Muž totiž podle soudu zvíře přehnanou péčí málem zabil.

Vinen je podle rozsudku z toho, že v prvním pololetí roku 2020 se svým Jack Russell teriérem Artušem zacházel způsobem vyvolávajícím bolest, sám mu nasazoval léky určené pro lidi na předpis.

Švec přiznal, že sám stanovoval diagnózy u psa i to, že mu nasadil rektální rourku a hadičku. Veterináři mu vyčítali, že tím psa poškozuje. Obžalovaný ale popřel, že by zvířeti nasazoval vlastní medikaci. Soud má ale z veterinárních zpráv za prokázané, že majitel psa sdělil, že jej léčí, a v několika zprávách byly potvrzené léky.

Medika soudí za pokusy na psovi. Podle znalců je muž inteligentní a agresivní

Podle spisu Švec psovi také prováděl zbytečně punkce, zaváděl drén. V domnění, že on i zvíře onemocněli svrabem, oba oholil a mazal sebe i Artuše speciálními přípravky.

Medik odmítl, že by psovi ubližoval úmyslně, měl ho prý moc rád a bál se o něj.

Tříletého psa ve vážném stavu přivezli medikovi příbuzní v závěru června 2020 na veterinu. Podle veterinářky měl tehdy na těle nekrózy, zlomenou jednu packu, poraněné oko, oholenou srst, byl apatický a pod vlivem léků.

17. července 2020

,
Témata: Plzeňský kraj