Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plzeňští politici jednají o regulaci používání zábavní pyrotechniky

  10:31
Poslední silvestrovské a novoroční oslavy spojené s odpalováním ohňostrojů a petard vyvolaly v Plzni už i na úrovni samosprávy města debatu o tom, zda je dobré dál tolerovat v tak velké míře používání zábavní pyrotechniky. Začalo se jednat o nastavení regulace. Podle reakcí mnoha obyvatel je zjevné, že přibývá lidí, kterým vadí, co se v souvislosti se změnou letopočtu v Plzni odehrává a žádají změnu.
V Plzni přibývá lidí, kterým vadí ohňostroje. Město se proto začalo touto...

V Plzni přibývá lidí, kterým vadí ohňostroje. Město se proto začalo touto otázkou zabývat a jedná o pravidlech používání zábavní pyrotechniky. (31. 12. 2022) | foto: Petr Eret, MAFRA

V posledních týdnech k protestům přispěla i varování vědců. Ti upozornili, že odpalování ohňostrojů provází značné znečištění ovzduší škodlivými látkami.

Kritiky extrémně hlučných oslav jsou dlouhodobě – vedle dalších odpůrců – lidé, kteří upozorňují na ohrožení zvířat. Ta ohňostroje s petardami svým hlukem a záblesky děsí. V krajních případech v důsledku toho zvířata přicházejí o život.

Zástupci samosprávy proto už především v souvislosti se silvestrovskými oslavami probírají způsoby jejich omezení. Představitelé městského obvodu Plzeň 3 tvrdí, že chtějí iniciovat přijetí vyhlášky, která by pro používání zábavní pyrotechniky stanovila pravidla.

Zástupci tohoto obvodu, který pořádá na náměstí Republiky ohňostroj 1. ledna, už problematiku probírali s šéfem záchranné stanice živočichů Karlem Makoněm. Ten je známým odpůrcem akcí s ohňostroji.

Ke konzultaci byl přizván i zástupce firmy, která pořádá profesionální ohňostroje. „Shodujeme se na tom, že určitá regulace by přijít měla,“ řekl starosta městského obvodu David Procházka z ANO.

Připouští zároveň, že nastavení pravidel v tomto případě nebude jednoduché. Podle starosty by se měla například zavést evidence oficiálně pořádaných povolených profesionálních ohňostrojů, aby o nich veřejnost měla přehled a lidé se jim v případě potřeby mohli vyhnout.

Omezení soukromých ohňostrojů

Podmínky pro povolení by se měly zpřísnit. „I ochránci zvířat tvrdí, že ohňostroj zvířatům vždycky vadí, ale za určitých podmínek může vadit méně,“ řekl David Procházka. Zásadně by omezil soukromé ohňostroje pořádané mimo období silvestrovských a novoročních oslav.

Otázku silvestrovských oslav považuje za zvláštní kategorii. „I ochránci říkají, že při nich zvěř nemá kam utéct, protože ohňostroje jsou všude. Jednorázový ohňostroj je pro zvířata mnohem méně stresující, než když to dlouhodobě vybuchuje v celém okolí. Je tedy otázka, jestli by se neměla omezit ta délka například na tři hodiny. Myslím, že to by veřejnost dokázala i přijmout,“ vysvětluje.

David Procházka chce k projednání problematiky vyzvat i zástupce dalších obvodů a města. „Chceme sesbírat data a odborné názory, abychom mohli s právníky projednat možné znění vyhlášky,“ konstatoval.

Místostarosta obvodu Pavel Šrámek z Pirátů uvedl, že jedním z cílů by mělo například zamezit tomu, aby se ohňostroje pořádaly na místech poblíž přírodních oblastí. Zároveň by ale měla zůstat možnost vidět oficiálně pořádaný ohňostroj na vhodnějším místě.

Šrámek připouští, že prosadit respektování vyhlášky omezující ohňostroje nebude snadné. „Má to své meze. Ale nastavení pravidel by byl začátek a je to lepší, než nedělat nic. Podle mě to může fungovat,“ konstatoval.

Ochránce snahu o omezení pyrotechniky vítá

Kandidáti STAN v Plzni před volbami slibovali výrazné omezení odpalování ohňostrojů a petard. Jak se tady nyní místostarosta centrálního městského obvodu Ladislav Nový ze STAN dívá na to, zda by měl obvod, který vede, pořádat dál na náměstí Republiky ohňostroj 1. ledna?

„Pokud se ve městě udělá jeden dva ohňostroje, které jsou řízené, tak by to neměl být tak velký problém. Myslím, že hlavní problém je to, co se děje v centru 31. prosince, kde to někdy vypadá jako ve válce. To je to hlavní, co bychom měli řešit,“ domnívá se.

Na konci loňského roku se na náměstí konal ještě ohňostroj k zahájení vánočních trhů. „Bavíme se o tom, jestli bude znovu i s novoročním ohňostrojem, nebo zůstane jenom jeden,“ vysvětluje Nový.

Karel Makoň prohlásil, že snahu omezit používání zábavní pyrotechniky vítá a podporuje. Očekává, že se proti záměru postaví hodně lidí.

„Před silvestrem jsem hlásal, že v souvislosti s ekonomickou situací a děním na Ukrajině bude společnost empatičtější a problém s ohňostroji a petardami bude víc vnímat a postupně to začne odeznívat. Už odpoledne 31. prosince, když začala kanonáda, mě to přešlo,“ sdělil.

Tvrdí nicméně, že i na základě zkušeností v jiných městech, kde bylo používání zábavní pyrotechniky zakázané, si nemyslí, že problém je možné úplně vyřešit.

„Ale je velmi důležité dát najevo vůli se tím zabývat,“ řekl. Podle Makoně v Plzni v podstatě neexistuje místo, které by bylo pro odpalování ohňostrojů vhodné a kde by neměly značné negativní dopady na zvířata.

„Plzeň se svým charakterem, v kotlině se čtyřmi řekami, rybníky a rekreačními oblastmi, takovou lokalitu nemá,“ konstatoval.

Upozornil, že Plzeň má nedaleko centra zoologickou zahradu. Považoval by za přijatelné, pokud by se ve městě organizovaly tři čtyři profesionální ohňostroje za rok. „Bylo by ale dobré minimalizovat ty soukromé, aby to na silvestra nebouchalo úplně všude,“ uvedl.

  • Nejčtenější

Už si neškrtnou, zuří kluby kvůli vlajce se svastikou. Vůz neměl ani technickou

6. května 2024  17:12

Byl to okamžik. Žena sedící na sedadle spolujezdce v lehkém zaplachtovaném nákladním vojenském autě...

Žena, která ležela pobodaná na lavičce, zemřela. Policie zadržela jejího partnera

8. května 2024  18:33,  aktualizováno  20:40

Žena, která v úterý ležela pobodaná v centru Plzně na lavičce, ve středu v nemocnici na následky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policisté si mysleli, že žena na lavičce je mrtvá. Lékaři pobodanou oživili

7. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:47

Plzeňští policisté vyšetřují napadení ženy v centru Plzně. Zraněná žena ležela podle informací...

Konvoj svobody přilákal tisíce lidí, policie zjistila, kdo mával nacistickou vlajkou

5. května 2024  15:04,  aktualizováno  18:49

Plzní projel tradiční Convoy of Liberty, přehlídka historické vojenské techniky jako vrchol oslav...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Park vyhlásil letošek Rokem tlejícího dřeva, Šumavě dává punc divočiny

13. května 2024  9:59

Videa, exkurze, přednášky, články, výstavy v návštěvnických centrech i speciální malířský workshop...

Koruna krále střelců? Finále poháru je pořád víc, hlásí plzeňský Šulc

12. května 2024  10:01

Spoluhráč Cheick Souaré ho na konci nastaveného času krásným pasem poslal za hostující obranu,...

KOMENTÁŘ: V pekle mezi plzeňskými bezdomovci rychlé řešení neexistuje

12. května 2024

Premium Když se ukázalo, že za ubodáním ženy v centru Plzně bude nejspíš hádka uvnitř bezdomovecké...

Hledá se, kdo postaví neviditelný most u Plas. Bude nejvyšší v ČR

12. května 2024  8:27

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo soutěž na zhotovitele silničního mostu u Plas na Plzeňsku,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...