Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Nemocnice musí záchranářům doplatit přestávky na jídlo, rozhodl soud

  • 15
Pětadvacet řidičů, záchranářů a zdravotních sester ze záchranné služby v Sušici a na Modravě vyhrálo soudní spor se sušickou nemocnicí. Ta jim musí doplatit půlhodinové přestávky na jídlo. U někoho se jedná o tisíce, u některých dokonce o desetitisíce korun.

Verdikt, který není pravomocný, padl ve čtvrtek u Okresního soudu v Klatovech. Sušická nemocnice si ponechala lhůtu na odvolání.

„Soud uznal nárok žalobců za oprávněný. Navíc musí nemocnice uhradit náklady na soudní řízení,“ uvedl právní zástupce žalujících záchranářů Jiří Nejdl.

Záchranářské týmy spadající do loňského roku pod sušickou nemocnici, sloužily dvanáctihodinové služby. Zaplaceno ale jejich členové dostali pokaždé o půl hodiny méně.

Práce záchranných týmů je nepřetržitá, dospěl soud k verdiktu

Nemocnice se hájila tím, že půlhodinová přestávka je na jídlo, proto ji nebude proplácet. „Jsme ochotni zaplatit v konkrétních případech, kde se prokáže, že v době oběda byli na výjezdu,“ uvedl v září před soudem za nemocnici právník Jiří Štancl.

Argumentoval tím, že ve většině případů přestávku na jídlo pracovníci záchranné služby skutečně vyčerpali, a to v jídelně v Sušici a v restauraci na Modravě.

Letos na jaře klatovský soud už jedné zdravotní sestře z bývalé sušické záchranky dal za pravdu, že měla mít zaplacené celé odsloužené dvanáctihodinové služby.

Tehdy dospěl k tomu, že práce záchranných týmů je nepřetržitá. Pokud dostanou výzvu, musí do dvou minut vyjet.