(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: Martin Veselý, MF DNES

Němec v Klatovech loni zemřel po chybě při seskoku 80 parašutistů

  • 6
Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod vyšetřil loňské neštěstí na letišti v Klatovech, kde zemřel německý parašutista. Podle závěrečné zprávy třiapadesátiletý muž po srážce s kolegou při hromadném seskoku po odhození poškozeného hlavního padáku pozdě aktivoval padák záložní.

Tragická nehoda se stala loni 7. srpna při mezinárodním soustředění, na kterém němečtí parašutisté trénovali na národní rekord ve vytvoření velkých formací.

Podle závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) seskočilo ze čtyř letounů z výšky 4 800 metrů osmdesát parašutistů a začali vytvářet předem domluvený obrazec.

Ve výšce zhruba 1 800 metrů se skupina rozdělila, parašutisté aktivovali své padáky a postupně přistávali po obou stranách přistávací plochy.

Ve výšce cca 300 metrů se dva parašutisté srazili

Během finálního sestupu na přistání se ve výšce zhruba 300 metrů dva zkušení parašutisté z Německa srazili.

„‚Horní’ parašutista se při nárazu do vrchlíku lehce zranil. Odhodil hlavní padák a ihned aktivoval záložní padák, na kterém bezpečně přistál. ‚Dolní‘ třiapadesátiletý parašutista krátce letěl na poškozeném hlavním padáku, který následně odhodil. Po krátké výdrži ve volném pádu aktivoval záložní padák. Aktivaci ale neprovedl ihned a s ohledem na malou výšku dostatečně nezbrzdil rychlost pádu,“ uvádí se ve zprávě.

Parašutista tvrdě narazil do země a okamžitě zemřel. Utrpěl vícečetná závažná poranění zejména v oblasti hlavy, trupu, pánve, levé horní končetiny a obou dolních končetin.

Obsáhlá zpráva ve svých závěrech konstatuje, že později zesnulý parašutista pravděpodobně zahájil zatáčku o 180° s cílem přiblížit se na přistání proti větru, aniž měl detailní přehled o provozu v okolí.

„Příčinou parašutistické nehody byla pozdní aktivace záložního padáku po odhozu hlavního padáku poškozeného při srážce dvou parašutistů během přistávacího manévru,“ uvedl ústav.