ilustrační snímek | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Přibrzdil, dítě na silnici se ale zastavilo. Motorkáře obvinili z jeho usmrcení

  • 161
Policisté obvinili z usmrcení z nedbalosti motorkáře, který loni v červnu na silnici první třídy z Klatov do Železné Rudy srazil malého chlapce. Ten spolu se starší ženou a dalšími třemi dětmi přecházeli silnici. Jakmile skupinka uviděla motorku, snažili se silnici přeběhnout. Školák se ale lekl a zůstat stát přímo v dráze motocyklu.

„Zahájili jsme trestní stíhání čtyřiatřicetiletého řidiče motocyklu BMW pro přečin usmrcení z nedbalosti,“ potvrdila policejní mluvčí Dagmar Brožová. Muži hrozí až šest let vězení.

Tragická nehoda se stala u obce Čachrov vloni 12. června před třetí hodinou odpoledne. Žena s vozíkem, se svým vnukem a dalšími třemi dětmi přecházela silnici v úseku, kde se nenachází přechod, zleva doprava. Když spatřili motorkáře, všichni se snažili silnici přeběhnout. Motorkář skupinku viděl, pustil plyn a začal přibržďovat. Pokusil se je objet v protisměru.

Devítiletý vnuk ženy, který silnici přecházel jako poslední, se ale lekl, zůstal stát přímo v dráze motorky a došlo ke střetu. „Na místě ihned začala laická resuscitace, kterou vedl operátor tísňové linky. Posádka v ní po příjezdu pokračovala dalších třicet minut, ale přes veškerou snahu se nepovedlo obnovit životní funkce chlapce. Lékař na místě konstatoval smrt,“ popsala tehdy zásah mluvčí plzeňských záchranářů Mária Svobodová.

Na Tachovsku se střetlo osobní auto s motorkou, mladý motorkář nepřežil

I když obviněný motorkář žádné dopravní předpisy neporušil a školák se zastavil na vzdálenost, kdy už řidič nemohl tragickému střetu zabránit, měl podle vyšetřovatelů dávat větší pozor.

Podle serveru Novinky.cz motorkář srazil chlapce v rychlosti přibližně 77 kilometrů v hodině. Ze znaleckého posudku vyplývá, že pokud by zpomalil na 40 km/h, mohl se mu bezpečně vyhnout.

„Řidič je povinen dbát zvýšené opatrnosti zejména vůči dětem a s předstihem reagovat na situaci tak, aby zabránil kolizi. Obviněný měl v okamžiku, kdy chodce zaregistroval, výrazněji snížit rychlost. Snaha je objet vlevo není dostatečné vyjádření zvýšené opatrnosti,“ konstatovali vyšetřovatelé.

„Těžko lze na chlapci v takovém věku požadovat, aby správně vyhodnotil situaci a dopravní nehodě zabránil. Jiné je to ale ze strany dospělé osoby, která děti doprovázela. Ta podle znalce neměla o pohybu sraženého chlapce přehled,“ uvádí podle Novinek policisté.

2. srpna 2023