Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Supermarkety mění strategii, své prodejny rozšiřují i do menších měst

  8:52
Velkou změnu ve strategii prodělaly nadnárodní obchodní řetězce. Zatímco dříve neměly zájem otvírat pobočky v menších městech a obcích, nyní mění názor. Billa se snaží dostat do Kašperských Hor, kde žije necelých 1 500 lidí. Expanze Lidlu se zase týká Nepomuku s 3 700 obyvateli, Horšovského Týna či Horažďovic. Řetězce míří i do větších měst v Plzeňském kraji.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Zemědělci chtějí na protest v září blokovat dopravu k pobočkám těchto řetězců. Důvodem je, že zemědělce drtí nízkými výkupními cenami i tím,  že většina jejich zboží pochází ze zahraničí.

Obchodníci se bojí dalšího úbytku malých prodejen. „Už před pár lety mělo Česko největší koncentraci zahraničních obchodních řetězců na počet obyvatel v Evropě. Nové pobočky nadnárodních firem vytlačí zbývající menší prodejny i COOP,“ konstatoval Roman Bruzl, předseda ZKD Sušice z českého řetězce družstevních prodejen COOP.

Argumentuje tím, že COOP je firma, která v České republice odvádí daně. „Nadnárodní řetězce většinu zisků přelévají do nadnárodních centrál,“ konstatoval Bruzl.

Podle něj jediná možnost, jak řetězce omezit, je blokovat jejich stavbu na městských pozemcích. „Když jim starosta udělá prostor pro expanzi, pracuje na tom, aby se peníze ze zisků řetězců přelévaly do zahraničí,“ uvedl Bruzl, který jako příklad uvedl Francii, která zavedla stop stav. Nové pobočky řetězců se mohou stavět jen výměnou za zrušení stávajících prodejen.

Kvůli supermarketu změnili územní plán

Zastáncem výrazného omezování trhu není náměstek hejtmanky kraje Josef Bernard. „Přílišná regulace a omezení nikdy neprospívají,“ říká na adresu obchodních řetězců.

Místo restrikcí by podpořil dobré a jednoduché podmínky pro nabídku lokálních potravin, jako jsou snadno dostupné trhy, či jednoduchá pravidla pro prodej přímo ze dvora. Bernard by změnil i koncept podpory zemědělců ve prospěch třeba těch s udržitelným způsobem hospodaření.

A kde další pobočky řetězců v kraji vzniknou? Horšovský Týn kvůli novému Lidlu schválil změnu územního plánu. „Pro nás je dobré, když tu bude konkurence,“ řekl Josef Holeček, starosta Horšovského Týna, kde je dosud COOP a Penny Market.

„Každý z obchodů má jiný sortiment. Lidé si tak budou moci vybrat,“ sdělil Holeček s připomínkou, že místní stejně jezdí nakupovat do Lidlu v Holýšově. Vedle sebe jsou tam Lidl a Penny.

Toho, že nadnárodní obchodní řetězce zboží od českých výrobců moc neodebírají, si je jako bývalý zemědělec vědom starosta Nepomuku Jiří Švec. „Tak to sice je, ale řešením je celková strategie státu a tu já nemohu z místní úrovně tvořit,“ poznamenal.

V Nepomuku před tři čtvrtě rokem jednal zástupce Lidlu. „Projevil zájem o stavbu na soukromých pozemcích, ptal se na postoj města. My s tím nemáme problém, místní by tu totiž Lidl přivítali,“ konstatoval starosta.

Obchod vznikne u benzinové pumpy

Lidl má ve městě vzniknout u benzinové pumpy při hlavní silnici na České Budějovice. Kousek od tohoto místa stojí Billa, vybudovaná zhruba před půl rokem. U výpadovky se také rozšiřuje pobočka řetězce Norma. Na náměstí je ještě COOP.

„Skladba zboží je jasná, v COOPu lidé koupí české výrobky, v Normě je to půl na půl a v Bille je to většinou zahraniční zboží,“ uvedl Švec, který nevítá, že kvůli obchodu zmizí půl hektaru kvalitní orné půdy. „Ale protože obchod vzniká na soukromých pozemcích a odpovídá územnímu plánu, město do toho nemůže zasáhnout,“ sdělil.

V Kašperských Horách je zájem postavit obchod řetězce Billa na městských pozemcích. „Pokud to schválí zastupitelstvo, obchod tu vznikne. Teď v zastupitelstvu vedeme debatu. Zatím jednání nepokročila tak, abychom řekli, že tu Billa bude stát,“ uvedla starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová, která je pro výstavbu.

„Chci šetřit čas, proto nechci jezdit nakupovat jinam. Místní senioři také nemohou jezdit nakupovat do Sušice nebo do Vimperku. U nás je navíc tolik návštěvníků, že nám tu obchody nestačí. Staví se tu navíc hodně bytů a jejich majitelé také potřebují někde nakoupit,“ sdělila. Ve městě je dnes COOP, dva vietnamské obchody a řeznictví.

Na možnost, že zahuštěním obchodní sítě mohou zaniknout některé menší prodejny a na trhu zůstanou jen nadnárodní obchodní řetězce typu Billy, odpověděla, že řešení těchto otázek přenechá státu.

„Já musím místním zajistit, aby měli kde nakupovat,“ dodala s tím, že za minulého režimu, kdy byla v obci i vojenská posádka a učňovská mládež, mohli místní nakupovat v obchodě Pramen, ve městě byla mlékárna, samoobsluha, dva řezníci, zelenina, drogerie, papírnictví, sport, železářství a domácí potřeby, textil, obuv, sběrna obuvi a mandl. „Určitě nevolám po návratu minulého režimu, jen to připomínám,“ sdělila starostka.

Další Lidl staví v Plzni na Borských polích a má se stavět i v Domažlicích. „Ohledně výstavby nových prodejen je cílem společnosti Lidl jít zákazníkům naproti, tudíž stále hledá vhodné pozemky a lokality pro umístění nových prodejen napříč Českou republikou. Rozhodující je přitom především spádová oblast, dále velikost pozemku nebo prostor a možnost zásobování,“ sdělil mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Celníci a policisté získali na přivaděči u Vysoké místo na kontroly aut

25. dubna 2024  9:57

Při prodlužování dálničního přivaděče od Vysoké k Přešticím vybudovali stavbaři u sjezdu na Dnešice...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...